Milk Production and Evaluation in Farms Raised Anatolian Water Buffalo (Bubalus bubalis); A Case Study of Igdir Province
Περίληψη
This study was conducted by carrying out a questionnaire with 98 enterprise owners rearing Anatolian water buffalo in 2015 in Igdir city of Turkey. The average daily milk yield, annual milk yield, and sales price buffalos milk of the enterprises were determined as 5.48±0.07 (kg), 1228.56±15.60 (kg/lactation), and USD1.06 (price/per kg), respectively. 3% of the produced raw milk was put on the market as raw milk, 20.9% as product, and 76.1% as raw milk + product. 81.54% of the processed milk was marketed as butter+cream+curd cheese, 7.69% as butter + cheese + curd cheese, and 10.77% is marketed as butter + cheese + yoghurt + curd cheese. It was determined that out of the companies selling raw milk, 88.7% sold to street milk + grocery stores and 11.3% sold to daily farms. As a result, in order to ensure sustainable buffalo breeding in Igdır province, buffalo milk collection centers, processing facilities, buffalo breeders' union should be established. Anatolian water buffaloes reared in Igdir city should be protected in order to protect the gene resources. Non-native buffalo insemination should not be allowed. Otherwise, it should be remembered that the heads rearing in each region are adapted into the region they inhabit in. Matings made to increase the amount of milk can affect negatively the properties like butter and cream yield. However, kinship degeneration should not be allowed in animals raised in the province. Mating of cows should be done with a system.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Yilmaz, I., Yurt, B., & Şahin, O. (2024). Milk Production and Evaluation in Farms Raised Anatolian Water Buffalo (Bubalus bubalis); A Case Study of Igdir Province. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 74(4), 6615–6624. https://doi.org/10.12681/jhvms.31819
- Τεύχος
- Τόμ. 74 Αρ. 4 (2023)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.