Local Cheese: Factors Affecting Consumption and PLS-Path Modelling Study
Περίληψη
This paper proposes a model for investigating the current preferences of local cheese consumers in terms of the extrinsic and intrinsic quality attributes associated with the local cheese consumption awareness and the willingness to pay for local cheese in the Republic of Serbia. Local cheese extrinsic quality attributes such as adequate price, country of origin, geographical indication, and attractiveness of the label, have shown the strongest direct influence on the willingness to pay for local cheese. Strong influence is also manifested in the perceived extrinsic quality attributes of local cheese on the consumers‘ awareness of local cheese consumption. The intrinsic quality attributes of local cheese have a positive impact on the local cheese consumption awareness, but not on the willingness to pay more for local cheese, which shows that the intrinsic qualities of local cheeses should be further promoted in order to enhance the willingness to pay more for the local cheese in a specific location. The local cheese consumption awareness has manifested a direct positive relation with the willingness to pay for local cheese therefore the increased awareness of the importance of the consumption of local cheese can be reflected in stronger buying intentions. These insights can offer opportunities for strategic actions of local cheese market stakeholders regarding the local cheese promotion and consumption.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Tankosić, J., Ignjatijević, S., Ivaniš, M., Mihajlović, M., Avakumović, J., & Puvača, N. (2024). Local Cheese: Factors Affecting Consumption and PLS-Path Modelling Study. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(1), 6815–6822. https://doi.org/10.12681/jhvms.32350
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 1 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.