GH, SEMA3E and TLX gene polymorphism and its association with egg quality traits of quail
Περίληψη
This study attempted to determine the relationship between the GH, Sema3E, and TLX genes and egg quality traits using the PCR-RFLP technique in Japanese quail. Three genotypes and two alleles were obtained by cutting the GH gene with the MspI enzyme, the Sema3E gene with the HaeIII enzyme, and the TLX gene with the PstI enzyme. The allele frequency and the frequency of heterozygous genotypes were higher for all genes. There was no statistically significant relationship between egg quality traits and genotypes. However, it was found that the eggs of the animals with the A allele for the GH gene had a higher shape index. Similarly, eggs from animals with the A allele for the Sema3E gene were found to be heavier. In light of previous studies and these results, it is believed that these genes can be used as selection markers for egg quality traits.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ilhan, F. (2024). GH, SEMA3E and TLX gene polymorphism and its association with egg quality traits of quail. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(3), 7669–7674. https://doi.org/10.12681/jhvms.33629
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 3 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.