The antimicrobial effect of edible film packaging in instant meatballs on Escherichia coli O157:H7
Περίληψη
In this study, it is aimed to produce both edible films and antimicrobial that can be used as an alternative to plastic films that are mostly used in the market. The usability of whey protein isolate (WPI), which is an important and valuable side product in the field of dairy technology, in the production of edible natural film packaging material by formulating with additional components (glycerol, thyme essential oil (TO), zein, hibiscus extract and hibiscus tea) was investigated. The antimicrobial effects of the films on Escherichia coli O157: H7 were tested, and the effects of edible films and plastic films on the shelf life of meatballs were investigated. Analyzes (microbiological, chemical and sensory) of the prepared hamburger meatballs were performed on different days (0th, 3rd, 5th, 7th, 10 th and 12th) of storage (+ 4 oC). It was determined that all the edible films produced had an antimicrobial effect, the thyme groups extended the shelf life of meatballs by 7 days compared to the control group, and the other film groups provided a 5 days longer shelf life, again, compared to the control group. It was observed that especially the thyme-added groups degraded Escherichia coli O157: H7 at a rate of 2 logarithms (102) and the other groups at a rate of 1 logarithm. It has been determined that all natural films (except for zein 1% water) preserve their physical structure during the storage days (0th, 3rd, 5th, 7th, 10th and 12th) and do not add any undesirable quality to the meatballs.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kavrut, E., & Sezer, Ç. (2024). The antimicrobial effect of edible film packaging in instant meatballs on Escherichia coli O157:H7. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(1), 7059–7072. https://doi.org/10.12681/jhvms.34084
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 1 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.