Studying enterococci isolated from artisanal feta produced with mountain and low land milk
Περίληψη
Enterococci are commonly part of natural milk cultures that are used to produce cheese and have a strong influence on ripening, and aroma development in feta cheese. Despite their unique benefits in cheese production, Enterococci have also been identified as opportunistic pathogens that can cause various human diseases and their use remains controversial due to the possibility of antimicrobial resistance transfer to human strains. The objective of the present study was to detect, identify, and analyze characteristics of Enterococcus spp. from different samples of the artisanal feta cheese produced with mountain or low land milk and finally to evaluate its potential use for enhancing the sensory characteristics of fermented milks and cheeses without compromising the safety of the products. Twenty-five strains of enterococci from mountain areas and twenty-five from low land areas were selected from the cheesemaking trials. Based on the desired technological characteristics, twelve strains were selected for analytical identification, study of antibiotic resistance and further study by molecular techniques. Eleven of those were found to be sensitive to vancomycin (lower to 10μg/ml), one was resistant up to 20μg/ml and therefore are even more promising, in terms of their safety, for their potential use as adjunct cultures and worth further analysis.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Psomas, E., Sakaridis, I., Boukouvala, E., Papatsaroucha, E., Apostolidi, E., Skarlatoudi, T., Ekateriniadou, L., & Samouris, G. (2024). Studying enterococci isolated from artisanal feta produced with mountain and low land milk. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(3), 7967–7976. https://doi.org/10.12681/jhvms.36209
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 3 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.