Impact of Antioxidant Addition to Quail Feed on Progeny’s Antioxidant Status and Glutathione Peroxidase 1 Gene Expression
Περίληψη
In this study, the effect of antioxidant supplementation in breeder quail feed on performance of progeny and total antioxidant capacity, glutathione peroxidase concentration and expression level of glutathione peroxidase 1 gene in liver tissue of progeny at hatching and 21-d-old were investigated. A total of 432 Japanese quail (Coturnix japonica) breeders (a total of 432 breeders, 324 female and 108 male) were divided into six groups. Breeder quails in the control group were fed with basal breeder quail diet. Animals in the experimental groups were fed with commercial breeder feed by adding 0.35 mg/kg Sel-Plex, 40 mg/kg L-carnitine, 50 mg/kg DL-methionine, 250 mg/kg vitamin E and 10 mg/kg taurine, respectively. Following the breeder feeding period, a total of 1200 eggs, 200 fertile quail eggs in each group, were placed in the incubator. Hatched chicks were placed in the same trial groups. Progeny was fed with basal chick diet. Breeder quails and progeny were fed ad libitum for four weeks, with constant access to feed and water. The lowest hatchability of total eggs, fertility and hatchability of fertile eggs were determined in the taurine group (77.5%, 91.5%, 84.70%, respectively) (p<0.05). Mid-term embryo mortality did not occur in the Se group (p<0.05). Body weight, feed consumption, body weight gain and feed conversion ratio of progeny did not affect addition of antioxidant (p>0.05). Supplementation of methionine and vitamin E increased glutathione peroxidase enzyme concentration in liver tissue of chicks at hatching (1.575 ng/mg and 1.875 ng/mg, respectively) and 21-d-old (2.739 ng/mg and 2.716 ng/mg, respectively). The addition of antioxidants to the diet increased the total antioxidant capacity in liver tissue at hatching (p<0.05). As a result, antioxidant supplementation to breeder basal diet affected the hatchability of total eggs, fertility, embryonic deaths, and glutathione peroxidase enzyme concentration, total antioxidant capacity and glutathione peroxidase 1 gene expression levels.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Karageçili, M., & Karadaş, F. (2024). Impact of Antioxidant Addition to Quail Feed on Progeny’s Antioxidant Status and Glutathione Peroxidase 1 Gene Expression. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(3), 8027–8040. https://doi.org/10.12681/jhvms.36404
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 3 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.