The Role of Camel and Donkey Milk in Enhancing Quality Properties and In vitro Antioxidant and Antidiabetic Activity of Strained Yogurt
Περίληψη
With increasing emphasis on health, there has been a growing global demand for functional foods. Due to their various health and therapeutic effects, donkey and camel milk have also gained significance. The number of scientific studies demonstrating the health interests of donkey and camel milk is rising. The potential of these milks to be converted into products needs to be evaluated. In this study, the possibility of using a ratio of 15% and 30% camel and donkey milk together with cow milk in the production of strained yogurt has been evaluated. The physicochemical, microbiological, in vitro antioxidant (ABTS, CUPRAC, DPPH) and antidiabetic (α-glucosidase inhibitory effect) properties of strained yogurts were evaluated during the 21 day of storage. It was observed that camel and donkey milk containing yogurts coalugum were similar to control yogurt. The addition of 30% donkey milk to cow milk significantly shortened the fermentation time (p˂0.05). Throughout the storage period, yogurts containing 15% and 30% donkey milk exhibited the highest levels of lactic acid (p˂0.05). Donkey and camel milk samples had a higher S. thermophilus count on the first day of storage than the control yogurt (p˂0.05). The yeast counts in camel and donkey yogurt samples were not significantly different from those in the control sample (p>0.05). The antioxidant activity of yogurt samples varied depending on the storage period and the method used. At a significance level of p < 0.05, a positive correlation (r = 0.54) between the DPPH and ABTS techniques was observed. Yogurt containing 30% camel milk had significantly higher in vitro antidiabetic activity (p˂0.05). In this study, camel and donkey milk, which are claimed to offer health benefits, could be tested in yogurt manufacturing. In conclusion, these yogurt products can be included in the functional food category by evaluating various health benefits with in vitro and in vivo trials.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Akan, E., Yildiz Akgül, F., Karaman, A., Kınık, Ö, Öğüt, S., & Çelebi, M. (2025). The Role of Camel and Donkey Milk in Enhancing Quality Properties and In vitro Antioxidant and Antidiabetic Activity of Strained Yogurt. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(4), 8435–8444. https://doi.org/10.12681/jhvms.37538
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 4 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.