The effect of addition of powder jujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruit at different rates into mixed diets on antioxidant and some blood parameters of broiler chickens*
Περίληψη
This study was conducted to determine the effects of addition of jujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruit at different rates into the mixed feed on intestinal morphology, antioxidant and some blood parameters of broiler chickens. A total of 160 male broiler chickens (Ross-308), including 40 in each group, were used in the study. The groups were divided into 4 sub-groups, each of which include 10 broiler chickens. The study groups were the control group ( the group without jujube fruit), the H-0.5% group (the group with 0.5% jujube fruit), the H-1 group (the group with 1% jujube fruit), and the H-2 group (the group with 2% jujube fruit). At the end of the experiment (42nd day), the control group had the highest levels of blood glucose, triglycerides, total cholesterol, VLDL cholesterol, ALT, AST, and uric acid, and the lowest level of creatine (P<0.05). While the lowest MDA level was detected in the H-2 group (P<0.001), the highest GSH (P<0.01) and CAT (P<0.05) levels were observed in the H-1 and H-2 groups. The control group also had the lowest values for villus height and crypt depth and the highest values for villus height/crypt depth (P<0.001).
As a result, it was concluded that jujube fruit, which is mainly used for its antioxidant properties, can be used in poultry compound feeds especially at the level of 1% due to its positive effects on antioxidant and blood parameters and intestinal morphology.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Arslan, S., Parlak AK, T., Guler Ekmen, E., Kkarakoc, S., & Çiftçi, M. (2025). The effect of addition of powder jujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruit at different rates into mixed diets on antioxidant and some blood parameters of broiler chickens*. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 76(2), 9299–9310. https://doi.org/10.12681/jhvms.39322
- Τεύχος
- Τόμ. 76 Αρ. 2 (2025)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.