Χαρακτηριστικά ποιότητας αυγών ορτυκιών


Α. Λ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Α. Σ. ΤΣΕΡΒΕΝΗ-ΓΟΥΣΗ
Resumen

Μελετήθηκαν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ποιότητας των αυγών των ορτυκιών καθώς και εκείνα που σχετίζονται με την αντοχή του κελύφους τους, στη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε μια ομάδα από 46 ορτύκια Coturnix coturnix japonica, από τα οποία συλλέγονταν για τις μετρήσεις όλα τα αυγά που γεννιόντουσαν τις 3 τελευταίες ημέρες της 7ης, 8ης, 10ης, 11ης, 12ης, 14ης, 17ης και 22ης εβδομάδας της ηλικίας των ορτυκιών. Πάρθηκαν έτσι 8 δείγματα και μελετήθηκαν συνολικά 280 αυγά. Σε καθένα από αυτά έγινε προσδιορισμός του βάρους του, του ειδικού βάρους, του σχήματος,του βάρους της λεκίθου, του λευκού και του κελύφους, καθώς και του πάχους του κελύφους. Από τη μελέτη αυτή πρέκυψαν τα ακόλουθα: 1. Το βάρος του αυγού στη διάρκεια του πειραματισμού παρουσίασε αύξηση κατά 1,62g (14,30%-Ρ<0,001), ενώ εκείνο του κελύφους κατά 0,07 (8,13%) μόνο. 2. Το βάρος της λεκίθου παρουσίασε αύξηση, ανάλογη με εκείνη του βάρους του αυγού, που ανήλθε σε 0,51g (14,32%- Ρ<0,001), ενώ του λευκού ήταν μικρότερη και ανήλθε σε 0,28g (4,50%-Ρ<0,05). 3. Το βάρος της λεκίθου, του λευκού και του κελύφους αποτελούσε το 32,59%, 53,57% και 7,80% αντίστοιχα, του βάρους του αυγού. 4. Το σχήμα του αυγού συσχετίζεται αρνητικά (Γ=-0,8160 - Ρ<0,001) με το βάρος του λευκού. Αυτό σημαίνει ότι τα αυγά με λιγότερο λευκό, δηλαδή ελαφρύτερα, έχουν κυλινδρικό σχήμα, ενώ αντίθετα τα βαρύτερα έχουν σφαιρικό. 5. Το σχήμα του αυγού συσχετίζεται θετικά με το ειδικό βάρος (τ=0,7878 - Ρ<0,01), πράγμα που σημαίνει ότι τα αυγά με υψηλό ειδικό βάρος έχουν και υψηλό δείκτη σχήματος. Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με την πάροδο της ηλικίας των ορτυκιών, τα χαρακτηριστικά της ποιότητας των αυγών και της αντοχής του κελύφους τους, μεταβάλλονται. Επίσης, ο προσδιορισμός του σχήματος του αυγού επιτρέπει την εκτίμηση της αντοχής του με ικανοποιητική ακρίβεια. Έτσι, προτείνεται η χρησιμοποίηση του παραπάνω κριτηρίου για την εκτίμηση της αντοχής του κελύφους των αυγών των ορτυκιών, όταν παρίστανται ανάγκη.

Article Details
  • Sección
  • Articles
Descargas
Los datos de descargas todavía no están disponibles.
Citas
Γιαννακόπουλος Α.Λ., Κατσαούνης Ν.Κ. (1982): Σχέση μεταξύ της ηλικίας της αυγοπαραγωγού όρνιθας και της αντοχής του κελύφους των αυγών. Ι. Ιο στάδιο της περιόδου ωοτοκίας. Επιστημ. επετηρ. Κτην. Σχολής, τόμος 21ος, σελ. 124-142.
El-lbiary Η.Μ., Godfrey E.F., Shaffner CS. (1966): Correlations between growth and reproductive traits in the Japanese quail. Pultry Science 45:463-469.
Gilbert B.A., (1972): The activity of the ovary in relation to egg production. In egg Formation and Production on, pp 3-21. Edited by Freeman and Lake, Edinburge.
Harms R.H., Junguiera O.M., Wilson H.R. (1983): Specific gravity of turkey and bobwhite quail eggs as influenced by time of oviposition. Poultry Science 62: 1325-1326.
Iroh T., Sugawara H., Adachi S. (1978): Comparative chemical studies on the quail (Coturnix coturnix japonica) egg ovalbumin. Comp. Biochem. Physiol. 60B: 215-220.
Iroh T., Sugawara H., Adachi S. (1979): Comparative chemical studies on the quail (Coturnix coturnix japonica) egg ovotransferrin. Comp. Biochem. Physiol. 62B: 41-44.
Iroh T., Sugawara H., Adachi S. (1980). Some properties of the Sapanese quail (Coturnix coturnix japonica) egg ovomucoid. Comp. Biochem. Physiol. 65B: 563-566.
Marks H.L. (1984): Changes in two-week body weight accompanying long term selection for fourweek body weight in Japanese quail. Poultry Science (abstracts of paper ) 63:144.
Navarro M A.P., Murillo A. (1976): Calcium balance in the quail (Coturnix coturnix japonica). 1. Influence of sex and diethystilbestrol. Poultry Science 55:2201-2209.
Richards, J.F., Swanson, H.M., (1966): The relationship of egg shape to shell strength. Poul. Sci. 44:1555-1558.
Ricklefs R.E., Marks H.L. (1983): Egg characteristics of lines of Japanese quail selected for four-week body mass. Poultry Science 62: 1330-1332.
Roland D.A., Sloan D.R. Harms R.H. (1975): The ability of hens to maintain calcium deposition in the egg shell and egg yolk as the hen ages. Poultry Science 54:1720-1723.
Scott, M.L., Nesheim, M.C., Young J.R. (1969): Nutrition of chicken M.L. Scott and Associates. Ithaka, New York.
Stein. G.S., Bacon W.L. (1976): Effect of photoperiod upon age and maintenance of sexual development in female Coturnix coturnix japonica. Poultry Science 5:1214-1218.
Strong C.F. Jr., Nestor K.E., Bacon W.L. (1978): Inheritance of egg production, egg weight, body weight and certain plasma constituents in Coturnix. Poultry Science 57:1-9.
Wilson W.O.U., Abbott U.K., Abplanalp H. (1961): Evaluation of Coturnix (Japanese quail ) as pilot animal for poultry. Poultry Science 40:651- 657.