Χαρακτηριστικά ποιότητας αυγών ορτυκιών
Аннотация
Μελετήθηκαν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ποιότητας των αυγών των ορτυκιών καθώς και εκείνα που σχετίζονται με την αντοχή του κελύφους τους, στη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε μια ομάδα από 46 ορτύκια Coturnix coturnix japonica, από τα οποία συλλέγονταν για τις μετρήσεις όλα τα αυγά που γεννιόντουσαν τις 3 τελευταίες ημέρες της 7ης, 8ης, 10ης, 11ης, 12ης, 14ης, 17ης και 22ης εβδομάδας της ηλικίας των ορτυκιών. Πάρθηκαν έτσι 8 δείγματα και μελετήθηκαν συνολικά 280 αυγά. Σε καθένα από αυτά έγινε προσδιορισμός του βάρους του, του ειδικού βάρους, του σχήματος,του βάρους της λεκίθου, του λευκού και του κελύφους, καθώς και του πάχους του κελύφους. Από τη μελέτη αυτή πρέκυψαν τα ακόλουθα: 1. Το βάρος του αυγού στη διάρκεια του πειραματισμού παρουσίασε αύξηση κατά 1,62g (14,30%-Ρ<0,001), ενώ εκείνο του κελύφους κατά 0,07 (8,13%) μόνο. 2. Το βάρος της λεκίθου παρουσίασε αύξηση, ανάλογη με εκείνη του βάρους του αυγού, που ανήλθε σε 0,51g (14,32%- Ρ<0,001), ενώ του λευκού ήταν μικρότερη και ανήλθε σε 0,28g (4,50%-Ρ<0,05). 3. Το βάρος της λεκίθου, του λευκού και του κελύφους αποτελούσε το 32,59%, 53,57% και 7,80% αντίστοιχα, του βάρους του αυγού. 4. Το σχήμα του αυγού συσχετίζεται αρνητικά (Γ=-0,8160 - Ρ<0,001) με το βάρος του λευκού. Αυτό σημαίνει ότι τα αυγά με λιγότερο λευκό, δηλαδή ελαφρύτερα, έχουν κυλινδρικό σχήμα, ενώ αντίθετα τα βαρύτερα έχουν σφαιρικό. 5. Το σχήμα του αυγού συσχετίζεται θετικά με το ειδικό βάρος (τ=0,7878 - Ρ<0,01), πράγμα που σημαίνει ότι τα αυγά με υψηλό ειδικό βάρος έχουν και υψηλό δείκτη σχήματος. Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με την πάροδο της ηλικίας των ορτυκιών, τα χαρακτηριστικά της ποιότητας των αυγών και της αντοχής του κελύφους τους, μεταβάλλονται. Επίσης, ο προσδιορισμός του σχήματος του αυγού επιτρέπει την εκτίμηση της αντοχής του με ικανοποιητική ακρίβεια. Έτσι, προτείνεται η χρησιμοποίηση του παραπάνω κριτηρίου για την εκτίμηση της αντοχής του κελύφους των αυγών των ορτυκιών, όταν παρίστανται ανάγκη.
Article Details
- Как цитировать
-
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α. Λ., & ΤΣΕΡΒΕΝΗ-ΓΟΥΣΗ Α. Σ. (2019). Χαρακτηριστικά ποιότητας αυγών ορτυκιών. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 36(1), 18–27. https://doi.org/10.12681/jhvms.21672
- Выпуск
- Том 36 № 1 (1985)
- Раздел
- Articles
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial» («Атрибуция — Некоммерческое использование») 4.0 Всемирная.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
· Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
· Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
· Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.