Ή μελασσώμενη ζαχαρόπιττα στή διατροφή τών κουνελιών κρεοπαραγωγής


Σ. ΚΟΛΑΓΓΗΣ
Α. ΞΙΟΥΦΗΣ
Abstract

Για να διερευνηθούν οί δυνατότητες συμμετοχής της μελασσώμενης ζαχαρόπιττας στα σιτηρέσια των κουνελιών κρεοπαραγωγής χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα ίσοπρωτεϊνικά και ίσοενεργειακά μίγματα πού τήν περιείχαν σέ ποσοστά, 0,10,15 και 20%. Ή Ερευνά έγινε σέ 32 κουνέλια τής φυλής λευκής Νέας Ζηλανδίας στα όποια εφαρμόστηκε τό παραγοντικό σχέδιο πειραματισμού 2X4. 'Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε οτι, δέν υπάρχουν ΣΣΔ (Ρ<0.05) στους ΔΜ τών μιγμάτων κατά τή θερινή περίοδο. 'Αντίθετα κατά τή διάρκεια τής χειμερινής περιόδου, ή δοκιμή TUKEY έδειξε ότι, ό ΔΜ του μίγματος, πού έχει 20% μελασσώμενη ζαχαρόπιττα, είναι στατιστικά σημαντικά καλύτερος άπό εκείνον τοΰ μίγματος τών μαρτύρων. Αυτό είχε σαν συνέπεια τή μείωση κατά 12,15% τοΰ κόστους διατροφής για τήν παραγωγή ενός Kg Z.B. κουνελιού. Ή συμμετοχή τής μελασσώμενης ζαχαρόπιττας σέ ποσοστό 20% στά μίγματα τών κουνελιών κρεοπαραγωγής συνιστάται στις περιπτώσεις τών χαμηλών περιβαλοντικών θερμοκρασιών, οταν τά κουνελοστάσια στερούνται συστήματος κλιματισμού ή θερμαντικών έγαταστάσεων.

Article Details
  • Sezione
  • Articles
Downloads
I dati di download non sono ancora disponibili.
Riferimenti bibliografici
Braunlich, Κ., 1965. Feeding Rabbits, F. Hoffman-La Roche, Basle, Switzerland, p. 25
Cheeke, P.R., 1974. Feed preferences of adult male Dutch Rabbits, Lab. An. Sci., 24 : 601-604.
Davidson, J. and Spreadbury, D., 1975. Nutrition of the New Zealand White Rabbit, Proc. Nutr Soc, 34 : 75-83.
Ferrando, R., 1979. Aliments Traditionnels et non Traditionnels, Ed. F.A.O., Roma, p. 190.
Gardini, S. e Verdecchia, R., 1977. Habitat cunicolo, Riv. ConigL, 5:17- 22.
Κολάγγης, Σ. και Ξιούφης, Α., 1980. Πρόδρομη ανακοίνωση Συνδιάσκεψης Κτηνοτροφικών 'Ιδρυμάτων Bop. Ελλάδος, Θεσ/νίκη (22-24 Μαΐου).
Kusniwwicz, J., 1976. Effect of different amounts of molasses in pelleted feeds on the size and quality of the carcass of White Popielnianska and New Zealand White broiler rabbits, Nutr. Abstr. Rev., 46 : 808.
Lebas, F., 1969. L' alimentation du Lapin, Bull. Soc. Sci. Hyg. Alim., 57 : 245-268.
Lux, B. e Maccaferri, V., 1977. Il coniglio, Riv. Zoot. Vet., 5: 537-553.
McEwen, G.N.Jr and Heath, J.E., 1973. Resting metabolism and thermoregulation in the unsrestrained rabbit, J. Appi. Phys., 35 : 884-886.
Morrison, F.B., 1959. Feeds and Feeding, The Morrison Pubi. Co., Binghamton, New York, p. 1165.
Parigi-Bini, R., 1973. Ricerche sulP utilizzazione dei mangimi concentrate nel coniglio in accrescimento, Riv. Conigl., 11 : 11-19.
Piccioni, M, 1965. Dictionaire des alimants pour les animaux, Ed. Edagricole-La Maison Rustiques, Paris, p. 638.
Portsmouth, J.I., 1965. Coniglicoltura moderna, Edagricole, Bologna, p. 237.
Proto, V., 1981. Significato della ciecotrofìa nella fisiologia nutrizionale del coniglio, Riv. Conigl., 7 : 43-48.
Sabatier, H., 1971. Le lapen e son élevage professionnel, Ed. Dudod, Paris, p. 274.
Sanz, R., Fonola, J. ed Aguilera, J., 1973. Estudios de digestibilidad en Conejos sometidos a elevada temperatura, Rev. nutr. Anim., 11 : 167-172.
Theodosiades, G., 1960. La niellasse, Ed. Vigot Ers, Paris, p. 132.
Puoi leggere altri articoli dello stesso autore/i