Έλεγχος της γονιμότητας των αγελάδων με προσδιορισμό της προγεστερόνης στο γάλα
Abstract
Η ραδιοανοανάλυση (RIA) για τον προσδιορισμό της προγεστερόνης στο γάλα αμελγόμενων αγελάδων έχει χρησιμοποιηθεί για τους εξής σκοπούς : α) Διάγνωση της πρώιμης κυοφορίας β) Παρακολούθηση της ωοθηκικής λειτουργίας κατά την μετά τον τοκετό περίοδο, γ) Τη διάγνωση της υπογονιμότητας και δ) Την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Η πρόβλεψη για την κατάσταση κυοφορίας των αγελάδων από δείγματα γάλακτος που συλλέγονται 21-24 ημέρες μετά την σπερματέγχυση είναι κατά 98% ακριβής για τις «μη έγκυες» αγελάδες και κατά 80% για τις «έγκυες» αγελάδες. Σ' ένα πρόγραμμα ελέγχου της γονιμότητας των αγελάδων μιας εκτροφής, που βρίσκονται μετά τον τοκετό, μπορούν να παρατηρηθούν τέσσερις βασικές ομάδες ζώων: α) Αγελάδες με «κανονική» εικόνα γονιμότητας, οι οποίες εμφανίζουν κάποια κυκλική λειτουργία των ωοθηκών μέσα στις 21 πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, β) Αγελάδες με κανονική κυκλικότητα, αλλά σιωπηλό οίστρο, γ) Αγελάδες με κύστεις ωοθηκών και δ) Αγελάδες με άλλες μορφές ακυκλικότητας. Στην πράξη η συχνότητα δειγματοληψιών για τη διαπίστωση των διάφορων μετά τον τοκετό προβλημάτων γονιμότητας πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή. Για το σκοπό αυτό προσφέρονται στους αγελαδοτρόφους, τους κτηνίατρους και τα Κέντρα Τ.Σ. τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι δειγματοληψίας: α) Η «δοκιμασία του 1 - δείγματος», που συλλέγεται την 0 ημέρα (ημέρα της ΤΣ), για να γίνει διάκριση ανάμεσα στην αξιόπιστη ή μη αξιόπιστη ανίχνευση του οίστρου. β) Η «δοκιμασία των 2 - δειγμάτων» (ημέρα 0 και ημέρα 6), για να γίνει παραπέρα διάκριση ανάμεσα τον οίστρο με ωοθυλακιορρηξία και σε κλινικές περιπτώσεις, όπως οι κύστεις ωοθηκών ή άλλες μορφές ακυκλικότητας. γ) Η «δοκιμασία της 6ης ημέρας μόνο», η οποία κάτω από συνθήκες άριστης παρακολούθησης των αγελάδων μπορούν να εκπληρώσουν τους ίδιους στόχους με τη «δοκιμασία των 2 - δειγμάτων». δ) Η «δοκιμασία των 3 - δειγμάτων» (ημέρα 0,6 και 20-22), η οποία μπορεί να δώσει απάντηση, εκτός από τα παραπάνω ερωτήματα και στο ερώτημα της αναμενόμενης «επιστροφής ή μη επιστροφής». Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων της προγεστερόνης στο γάλα και της διαμέσου του απευθυσμένου ψηλάφησης του ωχρού σωματίου. Μόνο στις περιπτώσεις που ψηλαφώνται κύστεις ωοθυλακίου δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης της προγεστερόνης και των κλινικών ευρημάτων. Ο υπόοιστρος (σιωπηλός οίστρος) δε μπορεί να συσχετισθεί μ' οποιαδήποτε χαρακτηριστική εικόνα των τιμών της προγεστερόνης στο γάλα. Παρόλ' αυτά η δυσλειτουργία τω ωοθηκών πάντοτε συνοδεύεται από μια ανώμαλη εικόνα των τιμών της προγεστερόνης στο γάλα.
Article Details
- Come citare
-
Καραγιαννίδης Α. Κ. (2019). Έλεγχος της γονιμότητας των αγελάδων με προσδιορισμό της προγεστερόνης στο γάλα. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 35(4), 240–254. https://doi.org/10.12681/jhvms.21661
- Fascicolo
- V. 35 N. 4 (1984)
- Sezione
- Articles
Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non commerciale 4.0 Internazionale.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
· Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
· Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
· Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.