open, digital, online, education, distance education

Σχεδιασμός και Υλοποίηση ενός xMOOC για την εξ Αποστάσεως Απόκτηση Χειραπτικών Δεξιοτήτων στον Χειρισμό του Φωτονικού Μικροσκοπίου


Ευγενία Παξινού
https://orcid.org/0000-0002-9910-8569
Κωνσταντίνος Μητρόπουλος
Βασίλειος Ζαφειρόπουλος
Δημήτριος Καλλές
Abstract

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι η παρουσίαση του τρόπου σχεδιασμού ενός Μαζικού Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος (Massive Open Online Course - MOOC) με τίτλο «Φωτονική Μικροσκοπία: Τα μέρη ενός Φωτονικού Μικροσκοπίου», στο πλαίσιο των Ανοικτών Μαθημάτων που προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) μέσω της πλατφόρμας Learn. Η ιδιαιτερότητα και η συνεισφορά του συγκεκριμένου MOOC βασίζεται στο γεγονός ότι εκτός από το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό, τα βίντεο και τα  κουίζ αξιολόγησης, προσφέρει στους εκπαιδευομένους την εμπειρία να γνωρίσουν και να εξασκηθούν στη χρήση του μικροσκοπίου αλληλεπιδρώντας με ένα εικονικό μικροσκόπιο. Η αλληλεπίδραση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκτήσουν με μία εξ αποστάσεως διεργασία, εργαστηριακές δεξιότητες οι οποίες παραδοσιακά διδάσκονται σε ένα εργαστήριο με τη φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων και του υπεύθυνου εργαστηρίου.   Ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του πολυμορφικού υλικού του ΜΟΟC βασίστηκε στην τυπολογία West & Lionarakis η οποία παρέχει κατευθυντήριες αρχές σχετικά με την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  Το εν λόγω MOOC απευθύνεται σε εκπαιδευομένους που επιθυμούν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν τις δεξιότητές τους ως προς τον χειρισμό του φωτονικού μικροσκοπίου. Το δυνητικό του κοινό είναι ευρύ και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του συγκεκριμένου μαθησιακού αντικειμένου σε διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, είναι μεγάλη. Ο τρόπος σχεδιασμού του συγκεκριμένου MOOC συνάδει με τη θεωρία μάθησης του συμπεριφορισμού κατηγοριοποιώντας το στα xMOOCs.  Παρότι παρέχει στον εκπαιδευόμενο δομημένες πληροφορίες, μέσω μιας βασικής δραστηριότητας προσομοίωσης το εν λόγω MOOC προωθεί  τη διάδραση, την αυτονομία και την ανεξαρτησία στη  μάθηση, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της γνώσης. Ταυτόχρονα αξιοποιεί μία τεχνολογία αιχμής, όπως είναι η εικονική πραγματικότητα, για να μεταφέρει εξ αποστάσεως και με μία καινοτόμα και σύγχρονη διδακτική προσέγγιση, χειραπτικές (hands-on) εργαστηριακές δεξιότητες. 

Article Details
  • Rubrik
  • Μέρος πρώτο / Section 1
Downloads
Keine Nutzungsdaten vorhanden.
Autor/innen-Biografie
Ευγενία Παξινού, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Πτυχίο Τμήματος Χημείας-Πανεπιστήμιο Πατρών, Διδακτορικό- Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, ΣΕΠ-ΕΤΑ52 από Μάρτιο 2021.
Literaturhinweise
Αργυρίου, Μ., & Κουτσούμπα, Μ. (2011). 10+1 θεωρίες για την πολυμορφική διάσταση του Moodle ως παιδαγωγικό εργαλείο. Στο Α. Λιοναράκης (επιμ.), Alternative Forms of Education, Proceedings of the 6th International Conference on Open and Distance Learning (vol: A, σσ. 654-668). Διαθέσιμο στο http://icodl.openet.gr/index.php/icodl/2011/schedConf/presentations
Γκιόσος, Ι. & Κουτσούμπα, Μ. (2005). Θεωρητικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού στην ΑεξΑΕ. Στο Α. Λιοναράκης (επιμ.), Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση: παιδαγωγικές και τεχνολογικές εφαρμογές (σσ. 39-52). Πάτρα: ΕΑΠ.
Γκιόσος, Ι. & Κουτσούμπα, Μ. (2020). Σχεδιασμός εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού υλικού: θεωρητικές προσεγγίσεις. Στο Ε. Μανούσου, Α. Χαρτοφύλακα, Ι. Γκιόσος, & Μ. Κουτσούμπα, Θεματική Ενότητα ΕΤΑ52: Το εκπαιδευτικό υλικό και ο σχεδιασμός της διδασκαλίας και μάθησης (σσ. 1-26). Πάτρα: ΕΑΠ.
Γκιόσος, Ι. & Κουτσούμπα, Μ. (2020). Σχεδιασμός εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού υλικού: θεωρητικές προσεγγίσεις. Στο Ε. Μανούσου, Α. Χαρτοφύλακα, Ι. Γκιόσος, & Μ. Κουτσούμπα, Θεματική Ενότητα ΕΤΑ52: Το εκπαιδευτικό υλικό και ο σχεδιασμός της διδασκαλίας και μάθησης, (σσ. 1-26). Πάτρα: ΕΑΠ.
Δούνη, Μ. (2021). Αξιοποίηση του motion typography και του animation για τη δημιουργία Mooc (Μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα). Η περίπτωση της εκμάθησης του προγράμματος After Effects (Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: ΕΑΠ.
Καμηλάλη, Δ., & Σοφιανοπούλου, Χ (2019). Υλοποίηση ενός MOOC με Drupal για την Εφαρμογή της Μικρομάθησης και της Αυτοκατευθυνόμενης Μάθησης. Open Education - The Journal for Open and Distance Education and Educational Technology, 15(1), 226-240.
Λιοναράκης, Α. (2001). Ανοικτή και εξ Αποστάσεως πολυμορφική εκπαίδευση: Προβληματισμοί για μία ποιοτική προσέγγιση σχεδιασμού διδακτικού υλικού». Στο Α. Λιοναράκης (επιμ.), Απόψεις και προβληματισμοί για την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αθήνα: Προπομπός.
Λιοναράκης, Α. (2006). Η θεωρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η πολυπλοκότητα της πολυμορφικής της διάστασης. Στο Α. Λιοναράκης (επιμ.), Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Στοιχεία Θεωρίας και Πράξης. Αθήνα: Προπομπός.
Λιοναράκης, Α., Μανούσου, Γ., Χαρτοφύλακα, Τ., Παπαδημητρίου, Σ., & Ιωακειμίδου, Σ. (2020). Διακήρυξη για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Open Education-The Journal for Open and Distance Education and Educational Technology, 16(1), 4-8.
Λιοναράκης, Α., Μανούσου, Ε., Χαρτοφύλακα, Α., Παπαδημητρίου, Σ., & Ιωακειμίδου, Β. (2020). Editorial. Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 16(1), 4-8. doi:https://doi.org/10.12681/jode.23741
Μαχαίρα, Χ. (2014). Ανοικτότητα και Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs) (Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: ΕΑΠ.
Νικολάου, Α. (2010). Σχεδιασμός εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού υλικού, προσαρμοσμένου στο 4 MAT Model της McCarthy. Ένα παράδειγμα σχεδιασμού εκπαιδευτικού υλικού για νηπιαγωγούς αναφορικά με τη δραματική τέχνη στην προσχολική αγωγή. (Μεταπτυχιακή διατριβή). Πάτρα: ΕΑΠ.
Παξινού, Ε., Σγουρού, Α., Παναγιωτακόπουλος, Χ., & Βερύκιος, Β. (2017). H θεωρία της απόκρισης ερωτήματος για την αξιολόγηση επίδοσης χρηστών εικονικού εργαστηρίου βιολογίας. Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 13(2), 107-123. doi:http://dx.doi.org/10.12681/jode.14618.
Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in