Εργαλεία σχεδίασης καμπυλών: Οι ελλειψογράφοι


Published: Mar 14, 2019
Καλλιόπη Σιώπη
Άγγελος Μαγνήσαλης
Abstract
Η διαπίστωση ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. ότι υπάρχουν προβλήματα γεωμετρικών κατασκευών που δεν μπορούν να επιλυθούν με τα ευκλείδεια μέσα (χάρακα- διαβήτη), οδήγησε στην ανακάλυψη άλλων καμπυλών εκτός του κύκλου και στην επινόηση εξειδικευμένων εργαλείων και μηχανισμών που να επιτρέπουν το σχεδιασμό τους μέσω της συνεχούς κίνησης. Η εργασία εστιάζει στους μηχανισμούς που επινοήθηκαν και επιτρέπουν το σχεδιασμό της καμπύλης της έλλειψης, καθώς η έλλειψη και ο κύκλος ανήκουν στην ίδια κατηγορία καμπυλών και έχουν παρεμφερείς ιδιότητες. Η διερεύνηση των χαρακτηριστικών απλών μηχανισμών που σχετίζονται με το σχεδιασμό της έλλειψης- κοινώς ελλειψογράφοι, οδήγησε στην απόδοση μαθηματικού νοήματος στα χαρακτηριστικά της κατασκευής και της λειτουργίας ενός τεχνήματος και ανέδειξε τη σχέση των μαθηματικών με εργαλεία και μηχανισμούς που εφευρέθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων δίνοντας νόημα στη γεωμετρία και στα μαθηματικά που διδάσκονται στο λύκειο.
Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Αδαμόπουλος Λ., Βισκαδουράκης Β., Γαβαλάς Δ., Πολύζος Γ., Σβέρκος Α. (2015). Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, Αθήνα.
Αργυρόπουλος Η., Βλάμος Π., Κατσούλης Γ., Μαρκάτης Σ., Σίδερης Π. (2015). Ευκλείδεια Γεωμετρία. Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, Αθήνα.
Μπρίκας Μ. Α. (1970). Τα περίφημα άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας. Αθήνα.
Barrallo, J., & Oñati, E. A. P. (2011, May). Ovals and Ellipses in Architecture. In Proceedings of ISAMA 2011 Tenth Interdisciplinary Conference of the International Society of the Arts, Mathematics, and Architecture, Columbia College, Chicago, Illinois (pp. 9-18).
Taimina, D., Pan, B., Gay, G., Saylor, J., Hembrooke, H., Henderson, D., & Paventi, C. (2007).
Historical mechanisms for drawing curves. Hands On History: A Resource for Teaching Mathematics, 89-104.
Most read articles by the same author(s)