William Goodison και Richard Burgess. Δύο λιγότερο γνωστοί περιηγητές στην Πρέβεζα και τη Νικόπολη


Δημοσιευμένα: Nov 4, 2021
Λέξεις-κλειδιά:
Πρέβεζα Ιστορία της Πρέβεζας Περιηγητές 19ος αιώνας
Νίκος Δ. Καράμπελας
Περίληψη

Στο άρθρο παρουσιάζονται τα κείμενα δύο περιηγητών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Πρέβεζα το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τους William Goodison, Ιρλανδό στρατιωτικό γιατρό, και τον Richard Burgess, Άγγλο θεολόγο.

Ο πρώτος έφτασε στην Πρέβεζα τον Ιούνιο του 1818, όταν στην περιοχή κυριαρχούσε ακόμη ο Αλή πασάς Τεπελενλής. Ο Goodison μας παρέχει σημαντικά στοιχεία για τις οχυρώσεις της πόλης, το παραθαλάσσιο σεράι του Αλή πασά, το οθωμανικό τέμενος, και την καθημερινή ζωή στην πόλη. Η επίσκεψή του στον ερειπιώνα της αρχαίας Νικόπολης περιγράφεται εν συντομία,

Ο δεύτερος επισκέφθηκε την Πρέβεζα και την αρχαία Νικόπολη τον Μάιο του 1834, συνοδεύοντας, ως παιδαγωγός, τρεις γόνους της βρετανικής αριστοκρατίας: τον λόρδο George Paget, τονThomas Knox και τον John Butler-Clarke-Southwell-Wandesford. Έφτασαν στην Πρέβεζα από τη Θεσπρωτία, ακολουθώντας μια ασυνήθιστη διαδρομή, μέσα από τη λάκα της Ξένης, βόρεια του χωριού Χειμαδιό. Περιγράφει την πόλη όπως την είδε 14 χρόνια μετά την εκδίωξη του Αλή πασά και την κατάληψή της από τα οθωμανικά στρατεύματα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Κύρια άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Νίκος Δ. Καράμπελας
Οικονομολόγος, αναλυτής, συγγραφέας, πρόεδρος Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)