Άγνωστοι ή λησμονημένοι αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης από την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας


Δημοσιευμένα: Ιαν 19, 2024
Λέξεις-κλειδιά:
Πρεβεζάνοι αγωνιστές; Επανάσταση 1821; Ιστορία της Πρέβεζας;
Σπυρίδων Σκλαβενίτης
Περίληψη

Στην παρούσα συμβολή μας στην ύλη των Πρεβεζάνικων Χρονικών, θέσαμε ως στόχο την παρουσίαση αγωνιστών από την Πρέβεζα που είτε ήταν παντελώς άγνωστοι, είτε λησμονημένοι και απόντες από την τοπική βιβλιογραφία. Για το λόγο αυτό δεν θα γίνει αναφορά σε μείζονες μορφές αγωνιστών που σχετίζονται με την Πρέβεζα όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, τα αδέλφια Αλέξης και Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος και ο Θεοδωράκης Γρίβας[1], για τα οποία θα απαιτείτο εκτενέστατη αναφορά. Άλλωστε, τα πρόσωπα αυτά, με πρωταγωνιστική συμμετοχή στον Αγώνα, έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, ενώ στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται άρθρα για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον Αλέξη Βλαχόπουλο.


Επιπλέον, λαμβάνοντας ως δεδομένη την ενασχόληση άλλων τοπικών ερευνητών είτε με συγκεκριμένα πρόσωπα, είτε με συγκεκριμένες αρχειακές πηγές, προσδιορίσαμε τον προσανατολισμό του παρόντος άρθρου στην κατεύθυνση της αξιοποίησης δύο βασικών πρωτογενών πηγών για την έρευνα σχετικά με τους αγωνιστές του 21: αφενός, στο Αρχείο Αγωνιστών που απόκειται στην Εθνική Βιβλιοθήκητης Ελλάδος και περιλαμβάνει αιτήσεις των ίδιων των αγωνιστών ή των συγγενών τους για απονομή συντάξεων, και αφετέρου στους έντυπους καταλόγους συνταξιοδοτούμενων αγωνιστών ή συγγενών τους που εκδόθηκαν τον 19ο αιώνα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Κύρια άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Σπυρίδων Σκλαβενίτης

Ο Σπυρίδων Σκλαβενίτης, γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχαιονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιου Πανεπιστημίου. Είναι προϊστάμενος των Γ.Α.Κ. Νομού Πρέβεζας. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ιστορικά άρθρα κυρίως σε σχέση με την ιστορία της Πρέβεζας, σε εφημερίδες, σε ηλεκτρονικές σελίδες, (Academia.edu & τοπικά ημεκτρονικά ΜΜΕ) σε περιοδικά κ.α. 

Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)