Ναυτικές επιχειρήσεις στον Αμβρακικό κόλπο κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1829)


Δημοσιευμένα: Jan 19, 2024
Λέξεις-κλειδιά:
Επανάσταση 1821: Ιστορία της Πρέβεζας; Το ναυτικό στην επανάσταση του 1821
Σπυρίδων Σκλαβενίτης
Περίληψη

Η συγγραφή του παρόντος κειμένου ξεκίνησε το 2020 ως μέρος της προετοιμασίας μας για την πραγμάτευση της ιστορίας της Πρέβεζας κατά την περίοδο της Επανάστασης, ενόψει, μάλιστα, του επερχόμενου επετειακού έτους 2021. Άποψή μας ήταν ότι οι ναυτικές επιχειρήσεις του 1828 θα έπρεπε να έχουν κομβική θέση στον τοπικό εορτασμό της δισεκατονταετηρίδος από το 1821. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την αγαθή τύχη να γνωριστούμε με τον μικροναυπηγό κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη, έναν φιλόπατρι και φίλιστορα καλλιτέχνη που έχει δημιουργήσει καλαίσθητα και πιστά αντίγραφα ιστορικών πλοίων, ανάμεσά τους και πλοία του Αγώνα όπως τα μίστικα. Οι συζητήσεις μαζί του ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικές για ναυτικά ζητήματα. Εκφράζουμε και από αυτή τη θέση τις ευχαριστίες μας στο πρόσωπό του για τη βοήθειά του και για το γεγονός ότι μας επέτρεψε να εμπλουτίσουμε το
άρθρο μας με φωτογραφική αποτύπωση του αντίγραφου μίστικου που κατασκεύασε. Ευχαριστίες οφείλουμε και σε άλλους τέσσερεις τουλάχιστον φίλους και συναδέλφους, τον κ. Δημοσθένη Δόνο, την κα Καλλιόπη Πιλίλη και τον κ. Σωκράτη Πουλή για τη βοήθειά τους σε ζητήματα βιβλιο γρα­φικής τεκμηρίωσης, και τον κ. Μιχάλη Κατσικαρέλη, ερευνητή της ναυτικής ιστορίας, που επίσης γνω ρίσαμε στην πορεία της έρευνάς μας και με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις και αρχειακό υλικό, καθώς εργαζόμασταν και οι δύο πάνω στο ίδιο θέμα των ναυτικών επιχειρήσεων του 1828­1829 στον Αμβρακικό κόλπο.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Κύρια άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Σπυρίδων Σκλαβενίτης

Ο Σπυρίδων Σκλαβενίτητς γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Είναι προϊστάμενος των Γ.Α.Κ. Πρέβεζας. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ιστορικά άρθρα κυρίως για την ιστγορία της Πρέβεζας, σε εφημερίδες, περιοδικά, ηλεκτρονικές σελίδες, διαδίκτυο κ.α.

Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)