Διασαφήσεις περί του Γεράσιμου Ζαλογγίτη


Δημοσιευμένα: Ιαν 19, 2024
Λέξεις-κλειδιά:
Γεράσιμος Ζαλογγίτης; Πρεβεζάνοι αγωνιστές 1821; Epan;astash 1821΄
Σπυρίδων Σκλαβενίτης
Αντιγόνη Δήμα
Περίληψη

Ένα από τα πρόσωπα που συσχετίζουν την Πρέβεζα με την Ελληνική Επανάσταση, είναι ο ιερωμένος Γεράσιμος Ζαλογγίτης, ο οποίος βρισκόταν στο Μεσολόγγι κατά την εποχή της Εξόδου. Η περίπτωσή του έχει καταγραφεί στην πρεβεζάνικη βιβλιογραφία, ωστόσο στις σχετικές αναφορές παρουσιά­ ζονται προβλήματα και παρανοήσεις. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να επανεξε­
τάσουμε τις πηγές και τη βιβλιογραφία, προκειμένου να θέσουμε την περίπτωσή του στις πραγματικές της διαστάσεις.
Καταρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το επώνυμο ή η προσωνυμία «Ζαλογ­γίτης» παραπέμπει σε γεωγραφική προέλευση –και συγκεκριμένα στο Ζάλογγο που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας. Το προσωνύμιο Ζαλογγίτης, λοι πόν, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ή να αποδοθεί σε πρόσωπο/οικογένεια, η κατα­γω γή της οποίας σχετίζεται με την περιοχή του Ζαλόγγου. Τα πρόσωπα ή η οικογένεια ενδεχομένως είχαν άλλο οικογενειακό επώνυμο, το οποίο κάποια στιγμή αντικαταστάθηκε από την προσωνυμία Ζαλογγίτης, η οποία πλέον μετατράπηκε σε οικογενειακό επώνυμο, διαδικασία η οποία θα συνέβη σε εύλογο βάθος χρόνου. Δεν αποκλείεται πάντως και η περίπτωση άτομα ή οικογένειες να χρησιμοποιούν ως προσωνύμιο τη λέξη Ζαλογγίτης, χωρίς να έχουν απολέσει το κανονικό τους επώνυμο. Τέλος, η ύπαρξη και λειτουργία ομώνυμης μονής στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ως αποτέλεσμα να συναντάμε μέλη της μοναστικής κοινότητας με την προσωνυμία «Ζαλογγίτης».

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Κύρια άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικά Συγγραφέων
Σπυρίδων Σκλαβενίτης

Ο Σπυρίδων Σκλαβενίτης, γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχαιονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιου Πανεπιστημίου. Είναι προϊστάμενος των Γ.Α.Κ. Νομού Πρέβεζας. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ιστορικά άρθρα κυρίως σε σχέση με την ιστορία της Πρέβεζας, σε εφημερίδες, σε ηλεκτρονικές σελίδες, (Academia.edu & τοπικά ημεκτρονικά ΜΜΕ) σε περιοδικά κ.α. 

Αντιγόνη Δήμα

Φιλόλογος, MSc Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών και Αρχειακών Πηγών.

Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)