Διασαφήσεις περί του Γεράσιμου Ζαλογγίτη
Resumen
Ένα από τα πρόσωπα που συσχετίζουν την Πρέβεζα με την Ελληνική Επανάσταση, είναι ο ιερωμένος Γεράσιμος Ζαλογγίτης, ο οποίος βρισκόταν στο Μεσολόγγι κατά την εποχή της Εξόδου. Η περίπτωσή του έχει καταγραφεί στην πρεβεζάνικη βιβλιογραφία, ωστόσο στις σχετικές αναφορές παρουσιά ζονται προβλήματα και παρανοήσεις. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να επανεξε
τάσουμε τις πηγές και τη βιβλιογραφία, προκειμένου να θέσουμε την περίπτωσή του στις πραγματικές της διαστάσεις.
Καταρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το επώνυμο ή η προσωνυμία «Ζαλογγίτης» παραπέμπει σε γεωγραφική προέλευση –και συγκεκριμένα στο Ζάλογγο που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας. Το προσωνύμιο Ζαλογγίτης, λοι πόν, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ή να αποδοθεί σε πρόσωπο/οικογένεια, η καταγω γή της οποίας σχετίζεται με την περιοχή του Ζαλόγγου. Τα πρόσωπα ή η οικογένεια ενδεχομένως είχαν άλλο οικογενειακό επώνυμο, το οποίο κάποια στιγμή αντικαταστάθηκε από την προσωνυμία Ζαλογγίτης, η οποία πλέον μετατράπηκε σε οικογενειακό επώνυμο, διαδικασία η οποία θα συνέβη σε εύλογο βάθος χρόνου. Δεν αποκλείεται πάντως και η περίπτωση άτομα ή οικογένειες να χρησιμοποιούν ως προσωνύμιο τη λέξη Ζαλογγίτης, χωρίς να έχουν απολέσει το κανονικό τους επώνυμο. Τέλος, η ύπαρξη και λειτουργία ομώνυμης μονής στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ως αποτέλεσμα να συναντάμε μέλη της μοναστικής κοινότητας με την προσωνυμία «Ζαλογγίτης».
Article Details
- Cómo citar
-
Σκλαβενίτης Σ., & Δήμα Α. (2024). Διασαφήσεις περί του Γεράσιμου Ζαλογγίτη. Πρεβεζάνικα Χρονικά, 217–226. https://doi.org/10.12681/prch.36430
- Sección
- Κύρια άρθρα
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).