Οι μεταμορφώσεις του χρόνου στην Έρημο των Ταρτάρων (1940) του Dino Buzzati και στον Ωραίο Λοχαγό (1982) του Μένη Κουμανταρέα


Antigone Vlavianou
Περίληψη

H αλλόκοτη —παθολογική, σχεδόν— βίωση της απώλειας του χρόνου από τους κεντρικούς ήρωες των εν λόγω μυθιστορημάτων, οι οποίοι είναι στρατιωτικοί. Η ασύνειδη διαφυγή του χρόνου ως προσωπική εμπειρία ζωής, όπου η πανομοιότυπη επανάληψη μιας αυστηρά καθορισμένης καθημερινότητας και η παγιωμένη προσδοκία μιας δικαίωσης ή μιας ηρωικής επιβεβαίωσης σ' ένα απώτερο μέλλον, καταργούν το παρελθόν και δαπανούν το παρόν ώς τα έσχατα όρια της απώλειας της λογικής ή της ίδιας της ζωής. Η «αναζήτηση του χαμένου χρόνου» για τον Marcel Proust δεν καταλήγει, λοιπόν, εδώ —μέσα από ποικίλες α-χρονικές ενσαρκώσεις και μεταμορφώσεις— στην εύρεση ενός «ξανακερδισμένου χρόνου», αλλά στην τραγική συνείδηση ενός «απολεσθέντος χρόνου» (ταυτόσημου με την απώλεια της ζωής του Drogo) ή στην παρανοϊκή έπαρση ενός «απολυμένου χρόνου» (ταυτόσημου με την απόλυση της λογικής του «ωραίου λοχαγού»).

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Antigone Vlavianou

Η Αντιγόνη Βλαβιανού είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle. Επί εννέα χρόνια (1991-2000) δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία και Υφολογία στο Τμήμα Γαλλικών Σπουδών του Centre Francophone d 'Études Supérieures, το οποίο και διηύθυνε. Από το 1996 διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία με προεκτάσεις συγκριτικής έρευνας στο CT-EU του Πανεπιστημίου της Bourgogne στη Dijon, ενώ από το 2002 διδάσκει Ιστορία Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Έχει συν-διευθύνει πολλές πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne, υπήρξε μέλος της ομάδας σύνταξης του Dictionnaire des Lettres Françaises - Le XXhne siècle (Le Livre de Poche, Παρίσι 1998) και του γαλλικού περιοδικού Autrement, και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά ή λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και στον ημερήσιο Τύπο. Από το 1983 ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του λογοτεχνικού έργου του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου και την έρευνα του αρχείου του (έχει επιμεληθεί φιλολογικά την επανέκδοση του συνόλου των τευχών του περιοδικού Φυλλάδιο- 1996, καθώς και τα βιβλία του: Το Κατοχικό Ημερολόγιο χωρίς περικοπές, 2000, και Δέκα Ανέκδοτα γράμματα στον Χρήστο Σαμουηλίδη 949-'51, 2000).

Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)