Ηθική Σκέψη περί Επισιτιστικής και Διατροφικής Αειφορίας: Η Περίπτωση Μαθητών/-τριών Γυμνασίου
Abstract
Η προώθηση αειφόρων προτύπων κατανάλωσης τροφίμων είναι αναγκαίο να στηρίζεται στην παροχή μιας εκπαίδευσης σαφώς προσανατολισμένης στην αποσαφήνιση και διαπραγμάτευση των ηθικών αξιών που εμπλέκονται στις διατροφικές αποφάσεις των καταναλωτών/-τριών. Σκοπός αυτής της ανακοίνωσης είναι να παρουσιάσει δύο επιμέρους πτυχές της ηθικής σκέψης μαθητών/-τριών Γυμνασίου· την ηθική κρίση και τα ηθικά τους κίνητρα γύρω από την επισιτιστική και διατροφική αειφορία. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με χρήση ερωτηματολογίου σε 262 συμμετέχοντες/-ουσες κατέδειξε πως οι τελευταίοι/-ες εκδήλωσαν ηθικές κρίσεις που κατά βάση δε συμβαδίζουν με το πνεύμα της διατροφικής επιτιστιστικής και αειφορίας, ενώ έτειναν να υιοθετούν μη ηθικά κίνητρα κατανάλωσης τροφίμων συχνότερα έναντι ηθικών κινήτρων που συνδέονται με την προώθηση της αειφορίας. Το φύλο και ο τόπος κατοικίας φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά μια σειρά μεταβλητών που συνδέονται τόσο με τις ηθικές κρίσεις, όσο και με τα ηθικά κίνητρα των ερωτώμενων.
Article Details
- How to Cite
-
Πανάτσα Β. Μ., & Μαλανδράκης Γ. (2024). Ηθική Σκέψη περί Επισιτιστικής και Διατροφικής Αειφορίας: Η Περίπτωση Μαθητών/-τριών Γυμνασίου. Research in Science & Technology Education, 4(2), 179–204. https://doi.org/10.12681/riste.37512
- Section
- Research Article
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a CC-BY-NC-SA that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.