Ερευνητικό πρόγραμμα Αμυκλών: Εργασίες 2005-2010


Δημοσιευμένα: Δεκ 1, 2012
Stavros Vlizos
Περίληψη

Ο λόφος της Αγίας Κυριακής είχε διερευνηθεί ανασκαφικά σχεδόν στο σύνολό του κατά τις εργασίες των Χρ. Τσούντα, Ε. Fiechter και Ε. Buschor, το διάστημα 1890-1925, με αποτέλεσμα η στρωματογραφία στο μεγαλύτερο τμήμα του χώρου να είναι διαταραγμένη (ανάποδη). Στο πλαίσιο των εργασιών του νέου ερευνητικού προγράμματος κατά το διάστημα 2005-2010 αποκαλύφθηκαν κατασκευές που δεν αναφέρονται στις παλαιότερες δημοσιεύσεις, όπως: α) ο πρωιμότερος περίβολος (πρώτη μνημειακή φάση) και β) τα οικοδομήματα της ύστερης αρχαιότητας στο βόρειο τμήμα του ιερού (τελευταία μνημειακή φάση).
Από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των νέων ερευνών είναι η διαπίστωση ότι το σωζόμενο στην κορυφή του λόφου ερείπιο της κρηπίδας ανήκει πράγματι στον “Θρόνο” και ότι η θέση του μνημείου είναι πια βεβαιωμένη. Η αποκάλυψη καθαρού στρώματος κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του περιβόλου επικυρώνει την παλαιότερη θεωρία πως η πρωιμότερη φάση χρήσης του λόφου ανάγεται στην Πρωτοελλαδική εποχή. Στην ίδια ανατολική πλευρά του λόφου αποκαλύφθηκε και η τεχνητά διαμορφωμένη επιφάνεια του φυσικού πορώδους πετρώματος όπου σχηματίζονται δύο άνδηρα.
Από το περίπου 50% του ανεσκαμμένου σήμερα χώρου τα 2/3 των κινητών ευρημάτων είναι όστρακα γεωμετρικών χρόνων. Αποτυπώθηκαν όλα τα μνημεία και το μεγαλύτερο μέρος του αρχιτεκτονικού υλικού και συντηρήθηκε το σύνολο των μεταλλικών ευρημάτων και της κεραμικής στα εργαστήρια συντήρησης της Ε´ ΕΠΚΑ και του Μουσείου Μπενάκη αντίστοιχα.
Για τις ανάγκες των άμεσων επεμβάσεων συντήρησης και στήριξης των μνημείων αλλά και του σχεδιασμού για ένα μελλοντικό αρχαιολογικό πάρκο, ο χώρος διευρύνθηκε προς τα ανατολικά μέσω της αγοράς αγρο-τεμαχίων συνολικής έκτασης 5 στρεμμάτων υπέρ του δημοσίου/ΥΠΠΟΑ. Τέλος, άρχισε η ψηφιοποίηση του υλικού το οποίο θα ενσωματωθεί σταδιακά στη νέα βάση δεδομένων, που θα αποτελέσει μια βασική μονάδα στην υπό διαμόρφωση εφαρμογή γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS). Στόχος είναι όλες αυτές οι πληροφορίες να είναι προσβάσιμες στο ερευνητικό κοινό μέσω της ιστοσελίδας του ερευνητικού προγράμματος.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Amykles Research Project
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)