Η Διατροφογονιδιωματική και οι εμπορικά διαθέσιμες εφαρμογές της υπό το πρίσμα της Βιοηθικής


Αναστασία Ιωάννα Ανεστίδου (Anastasia Ioanna Anestidou)
Τατιανή Σπυροπούλου (Tatiani Spyropoulou)
Μαρία Κουρκουτίδου (Maria Kourkoutidou)
Ευαγγελία Χατζοβούλου (Evangelia Chatzovoulou)
Χρήστος Βογιατζάκης (Christos Vogiatzakis)
Χρυσούλα Κοσσιαρά (Chryssoula Kossiara)
Σωτηρία Ξηρογιάννη (Sotiria Xirogianni)
Θεοδώρα Κατσίλα (Theodora Katsila)
Γιώργος Πατρινός (Giorgos Patrinos)
Resumen

Η διατροφογονιδιωματική αποτελεί κλάδο της γονιδιωματικής, η οποία εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις της διατροφής και των γονιδίων. Αυτός ο τομέας της επιστήμης εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εφαρμογές του είναι αποδεκτές και άμεσα προσιτές στο κοινό. Εν μέρει, το γεγονός αυτό οφείλεται στη διαφήμιση και απευθείας πώληση των γενετικών εμπορικών δοκιμασιών στους καταναλωτές (DTC- Direct To Consumer) μέσω διαδικτύου, τα οποία περιλαμβάνουν προϊόντα και υπηρεσίες συναφείς με τη διατροφογονιδιωματική. Οι καταναλωτές, σήμερα, έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις γενετικές πληροφορίες που τους αφορούν, εντούτοις, η πρόσβαση αυτή δεν εγγυάται την ορθή ερμηνεία και χρηστικότητα της πληροφορίας.
Το άρθρο αυτό εστιάζει στις ηθικές και ρυθμιστικές πτυχές των άμεσα διαθέσιμων στους καταναλωτές γενετικών εμπορικών δοκιμασιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις διατροφογονιδιωματικές δοκιμασίες, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές προωθούνται στο ευρύ κοινό.

Article Details
  • Cómo citar
  • Ανεστίδου (Anastasia Ioanna Anestidou) Α. Ι., Σπυροπούλου (Tatiani Spyropoulou) Τ., Κουρκουτίδου (Maria Kourkoutidou) Μ., Χατζοβούλου (Evangelia Chatzovoulou) Ε., Βογιατζάκης (Christos Vogiatzakis) Χ., Κοσσιαρά (Chryssoula Kossiara) Χ., Ξηρογιάννη (Sotiria Xirogianni) Σ., Κατσίλα (Theodora Katsila) Θ., & Πατρινός (Giorgos Patrinos) Γ. (2017). Η Διατροφογονιδιωματική και οι εμπορικά διαθέσιμες εφαρμογές της υπό το πρίσμα της Βιοηθικής. Bioethica, 3(1), 15–26. https://doi.org/10.12681/bioeth.19863
  • Sección
  • Original Articles
Descargas
Los datos de descargas todavía no están disponibles.
Citas
Collins FS, Morgan M, Patrinos A. The Human Genome Project: lessons from large-scale biology. Science, 2003. 300(5617): 286-290.
Burke W., et al. The path from genome-based research to population health: development of an international public health genomics network. Genetics in Medicine, 2006. 8(7): 451-458.
Robertson JA, et al. Pharmacogenetic challenges for the health care system. Health Affairs, 2002. 21(4): 155-167.
Resta R, et al. A new definition of genetic counseling: National Society of Genetic Counselors’ task force report. Journal of genetic counseling, 2006. 15(2): 77-83.
Cooper DN, et al. Genes, mutations, and human inherited disease at the dawn of the age of personalized genomics. Human mutation, 2010. 31(6): 631-655.
Χατζηνικολάου Ν. Βιοηθική Ταλάντωση στο Εκκρεμές της Λογικής και του Τολμήματος. Ομιλία υπό την αιγίδα του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηράκλειο. 1998.
Αλαχιώτης ΣΝ. Βιοηθική αναφορά στους γενετικούς και τεχνολογικούς νεωτερισμούς. Εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη, 3η έκδοση. 2011.
Βάντσου Μ. Βιοηθική και Θεολογικος προβληματισμός. Εισήγηση στο 31ο Ιερατικό Συνέδριο της Ι. Μ. Γερμανίας, Μόναχο, 30/10 – 2/11/2000.
Müller M, Kersten S. Nutrigenomics: goals and strategies. Nature Reviews Genetics, 2003. 4(4): 315-322.
Zeisel SH. Nutrigenomics and metabolomics will change clinical nutrition and public health practice: insights from studies on dietary requirements for choline. The American journal of clinical nutrition, 2007. 86(3): 542-548.
Mead MN. Nutrigenomics: the genome-food interface. Environmental health perspectives, 2007. 115(12): A582.
German JB, et al. Nutrigenomics and personalized diets: What will they mean for food? Annual review of food science and technology, 2011. 2: 97.
Norheim F, et al. Molecular nutrition research—the modern way of performing nutritional science. Nutrients, 2012. 4(12): 1898-1944.
Sales N, Pelegrini P, Goersch M. Nutrigenomics: definitions and advances of this new science. Journal of nutrition and metabolism, 2014. 2014.
Vasconcelos F.d.AGd. The science of nutrition in transit: from nutrition and dietetics to nutrigenomics. Revista de Nutrição, 2010. 23(6): 935-945.
Sauer S and Luge T. Nutriproteomics: Facts, concepts, and perspectives. Proteomics, 2015. 15(5-6): 997-1013.
Remely M, et al. Nutriepigenomics: the role of nutrition in epigenetic control of human diseases. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 2015. 18(4): 328-333.
Kolmeder CA, et al. Colonic metaproteomic signatures of active bacteria and the host in obesity. Proteomics, 2015. 15(20): 3544-3552.
Sonnenburg JL Bäckhed F. Diet-microbiota interactions as moderators of human metabolism. Nature, 2016. 535(7610): 56-64.
Pavlidis C, et al. Ascertainment and critical assessment of the views of the general public and healthcare professionals on nutrigenomics in Greece. Personalized Medicine, 2012. 9(2): 201-210.
Weir M, et al. Canadian health care professionals' knowledge, attitudes and perceptions of nutritional genomics. British journal of nutrition, 2010. 104(08): 1112-1119.
Directors, A.C.o.M.G.B.o., ACMG statement on direct-to-consumer genetic testing. Genetics in medicine: official journal of the American College of Medical Genetics, 2004. 6(1): 60.
Trent, R., Direct-to-consumer DNA testing and the GP. Australian family physician, 2014. 43(7): 436-439.
Gulisano, M., Direct-to-consumer nutrigenomic testing: is it valuable in spite of its limitations? North Carolina medical journal, 2012. 74(6): 496-497.
Borry P. Statement of the ESHG on direct-to-consumer genetic testing for health-related purposes European Society of Human Genetics. European Journal of Human Genetics, 2010. 18(12): 1271-1273.
Mai Y, et al. A critical view of the general public's awareness and physicians' opinion of the trends and potential pitfalls of genetic testing in Greece. Personalized Medicine, 2011. 8(5): 551-561.
Levesque L, et al. Integrating anticipated nutrigenomics bioscience applications with ethical aspects. OMICS A Journal of Integrative Biology, 2008. 12(1): 1-16.
Μαντζαρίδης Γ. Χριστιανική ηθική, Θεσσαλονίκη, Πουρνάρα. 1995.
Goddard KA, et al. Awareness and use of direct-to-consumer nutrigenomic tests, United States, 2006. Genetics in Medicine, 2007. 9(8): 510-517.
Ross LF, et al. Technical report: ethical and policy issues in genetic testing and screening of children. Genetics in Medicine, 2013. 15(3): 234-245.
Sanderson SC, Wardle J, and Humphries S.E. Public health genomics and genetic test evaluation: the challenge of conducting behavioural research on the utility of lifestyle-genetic tests. Journal of nutrigenetics and nutrigenomics, 2008. 1(5): 224-231.
Ronteltap A., et al. Nutrigenomics-based personalised nutritional advice: in search of a business model? Genes & nutrition, 2013. 8(2): 153-163.
Artículos más leídos del mismo autor/a