Ο έλεγχος διαφθοράς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες της ευρωζώνης
Περίληψη
Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση των οικονομικών σχέσεων η οποία επιτυγχάνεται μέσω των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, την διεθνοποίηση της παραγωγής, της κινητικότητας του κεφαλαίου και την ανάπτυξη των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οι ΑΞΕ αποτελούν μια αναπτυξιακή γέφυρα στην διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στο κατά πόσο οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε χώρες της Ευρωζώνης επηρεάζουν το επενδυτικό της περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα πως συνδέονται οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν συνεχεία ακολουθεί μελέτη περίπτωσης των χωρών Ελλάδας – Ιρλανδίας, καθώς η Ιρλανδία είναι η δεύτερη χώρα της Ε.Ε. που μόλις λίγους μήνες μετά την Ελλάδα, μπήκε σε μνημόνια και κατάφερε να επιστρέψει πολύ γρήγορα στην κανονικότητα εστιάζοντας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να αναλύσει τη συσχέτιση και τον σημαντικό βαθμό συσχέτισης των μεταβλητών μεταξύ τους, εφαρμόζοντας την στατιστική μέθοδο της παραγοντικής ανάλυσης με την χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS. Για την ανάλυση αυτή αντλήθηκαν δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα για το χρονικό διάστημα 2011-2020 (σε βάθος δεκαετίας) μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν κατακλείδι παρατίθενται αφενός τα συμπέρασμα της ανάλυσης και αφετέρου οι προτάσεις για αλλαγή στο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδος για την συστηματική προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων με απώτερο σκοπότην ανάκαμψη της οικονομίας.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Καλκίτσα Κ., & Λαζαρίδου Π. (2024). Ο έλεγχος διαφθοράς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες της ευρωζώνης. Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 20(1), 14–23. ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/dab/article/view/31839
- Ενότητα
- Εμπειρικές μελέτες
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς δεν χρεώνονται με έξοδα υποβολής, επεξεργασίας ή δημοσίευσης των εργασιών τους. Τα κόστη αυτά καλύπτονται από την Ελληνική Εταιρία Ανάλυσης Δεδομένων.
- Τα πνευματικά δικαιώματα των εργασιών που δημοσιεύονται στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ προστατεύονται από την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ΝοDerivatives 4.0 International. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Η άδεια αυτή επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία σε οποιαδήποτε μορφή μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς. Αν οι τρίτοι τροποποιήσουν ή προσαρμόσουν το περιεχόμενο, οφείλουν να κοινοποιήσουν το τροποποιημένο περιεχόμενο for noncommercial purposes only. If others modify or adapt the material, they must license the modified material under identical terms.
- Με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για τη μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (π.χ. κατάθεση σε ακαδημαϊκά καταθετήρια), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
- Το περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Α επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια, μετά τη δημοσίευσή τους στο ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται. Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση της εργασίας στο περιοδικό και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους. Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php. Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.