Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του κορωνοϊού (covid-19) στις επιχειρήσεις της Δράμας
Περίληψη
H πανδημία του κορωνοϊού (covid-19) είναι αισθητή και αποτελεί μέχρι και σήμερα, μετά από 2 ολόκληρα χρόνια, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η Ελλάδα φτάνοντας στο τέλος μιας εκτεταμένης περιόδου κρίσης (2013-2019), χρηματοοικονομικής κατά βάση, φαίνεται να εμφάνιζε ενθαρρυντικά στοιχεία ανάκαμψης και επιστροφής σε χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας. Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού (covid-19) άλλαξε πλήρως τα έως τότε δεδομένα με την εμφάνιση της, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, φέρνοντας ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν είναι αναμφισβήτητα αυτός της υγείας, αλλά υπάρχουν και άλλοι όπως αυτός της κοινωνικής-πολιτικής συνοχής και της οικονομίας, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Κρίνεται αναγκαία, λοιπόν, η μελέτη, η καταγραφή και η ανάλυση των επιδράσεων της πανδημίας του Covid-19, από τη σκοπιά των επιχειρήσεων που (υπο)λειτουργούσαν την εν λόγω περίοδο, αντλώντας σημαντικά και επίκαιρα στοιχεία για τον τομέα της οικονομίας της χώρας. Η μελέτη επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων δραστηριοτήτων, που εδρεύουν στη Δράμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο Δράμας, από όπου συλλέξαμε τα στοιχεία μας. Τα δεδομένα από το Επιμελητήριο Δράμας θα αναλυθούν, καθώς και θα συσχετιστούν, ανά κλάδο δραστηριότητας και ανά χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στόχος της παρούσας έρευνας, λοιπόν, είναι αφενός να γίνει αντιληπτή η πορεία των επιχειρήσεων της Δράμας πριν και μετά την οικονομική κρίση, αλλά και της πανδημίας, και αφετέρου ποιοι κλάδοι δραστηριότητας επλήγησαν περισσότερο ή αντίθετα κατάφεραν να ανταπεξέλθουν υπό τις συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας (2011-2021).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μήτσου Λ., & Γκόλιου Μ. (2024). Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του κορωνοϊού (covid-19) στις επιχειρήσεις της Δράμας. Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 20(1), 120–131. ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/dab/article/view/32332
- Ενότητα
- Εμπειρικές μελέτες
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς δεν χρεώνονται με έξοδα υποβολής, επεξεργασίας ή δημοσίευσης των εργασιών τους. Τα κόστη αυτά καλύπτονται από την Ελληνική Εταιρία Ανάλυσης Δεδομένων.
- Τα πνευματικά δικαιώματα των εργασιών που δημοσιεύονται στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ προστατεύονται από την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ΝοDerivatives 4.0 International. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Η άδεια αυτή επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία σε οποιαδήποτε μορφή μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς. Αν οι τρίτοι τροποποιήσουν ή προσαρμόσουν το περιεχόμενο, οφείλουν να κοινοποιήσουν το τροποποιημένο περιεχόμενο for noncommercial purposes only. If others modify or adapt the material, they must license the modified material under identical terms.
- Με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για τη μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (π.χ. κατάθεση σε ακαδημαϊκά καταθετήρια), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
- Το περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Α επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια, μετά τη δημοσίευσή τους στο ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται. Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση της εργασίας στο περιοδικό και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους. Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php. Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.