Η πολιτική ιδεολογία του φασισμού και η Νεωτερικότητα
Περίληψη
Στο παρόν άρθρο θα εξεταστεί η σχέση της πολιτικής ιδεολογίας που είναι γνωστή ως «φασισμός» με τις αξίες της Νεωτερικότητας, με σκοπό να αναιρεθεί η ευρέως διαδεδομένη παρερμηνεία ότι ο φασισμός αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος «πολιτικού λουδισμού», δηλαδή μια ακραία αντίδραση απέναντι στη Νεωτερικότητα, καθώς και μια αταβιστική παλινδρόμηση στον μυθικό τρόπο σκέψης, κυρίως εξαιτίας της επιρροής του από τον ρομαντισμό του 19ου αιώνα. Αφού αναιρεθεί αυτή η άποψη, θα προβληθεί η δισυπόστατη φύση του φασισμού, ως μια σύζευξη τεχνοκρατίας και αντιμοντερνισμού, και επιπλέον η γενικότερη σχέση του με το κίνημα του ρομαντισμού.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ζαχαράκης Μ. (2022). Η πολιτική ιδεολογία του φασισμού και η Νεωτερικότητα. Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, (15), 59–70. https://doi.org/10.12681/ethiki.30734
- Τεύχος
- Αρ. 15 (2022)
- Ενότητα
- Άρθρα
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).