Magnetic susceptibility as a tool for the discrimination of anthropogenic and lithogenic history of topsoils: preliminary results from the broader area of Thessaloniki city.
Περίληψη
Τις τελευταίες δεκαετίες η μέτρηση της μαγνητικής επιδεκτικότητας έχει αποδειχθεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της επιφανειακής ρύπανσης των εδαφών. Παρόλα αυτά η αύξηση της μαγνητικής επιδεκτικότητας δεν συνδέεται πάντα με πηγές ρύπανσης αλλά είναι δυνατόν να αντανακλά το γεωλογικό υπόβαθρό της περιοχής. Στην παρούσα μελέτη έχει ερευνηθεί η ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης με τη χρήση δεδομένων μαγνητικής επιδεκτικότητας. Συνολικά έχουν συλλεχθεί δείγματα εδάφους από 77 θέσεις μέχρι το βάθος των 70 cm. Η μαγνητική επιδεκτικότητα μετρήθηκε σε δύο συχνότητες (0.47 και 4.7 KHz) και υπολογίστηκε το ποσοστό της εξαρτώμενης από τη συχνότητα επιδεκτκότητας. Η χωρική κατανομή των τιμών της μαγνητικής επιδεκτικότητας πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τεχνικών GIS. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ύπαρξη δύο περιοχών με αυξημένες τιμές επιδεκτικότητας. Οι περιοχές αυτές μελετώνται λεπτομερειακά για να διαπιστωθεί αν η αύξηση αυτή οφείλεται σε ανθρωπογενείς ή γεωλογικές επιδράσεις.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Aidona, E., Kazakis, N., Mavroidaki, K., & Voudouris, K. (2013). Magnetic susceptibility as a tool for the discrimination of anthropogenic and lithogenic history of topsoils: preliminary results from the broader area of Thessaloniki city. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(1), 236–244. https://doi.org/10.12681/bgsg.10935
- Ενότητα
- Γεωμορφολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.