A mineralogical study of pigments used in two Iakovidis paintings: Verification of artwork authenticity using Raman micro-spectroscopy method.
Περίληψη
Για τον σκοπό της παρούσας μελέτης, εξετάσαμε δύο πίνακες, ένα πρωτότυπο και ένα πλαστό, με τίτλο «Νεκρή φύση με σταφύλια". Και οι δυο πίνακες θεωρητικά είχαν φιλοτεχνηθεί από τον Έλληνα ζωγράφο Γ. Ιακωβίδη. Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Νικίας, ένα καινοτόμο Κέντρο πουεξειδικεύεται στην πιστοποίηση, συντήρηση και αποκατάσταση έργων τέχνης. Η ανάλυση των χρωστικών ουσιών πραγματοποιήθηκε με την χρήση της φασματοσκοπίας Raman προκειμένου να επαληθευτεί η γνησιότητα των χρησιμοποιούμενων χρωστικών και ως εκ τούτου η αυθεντικότητα των δύο πινάκων. Τα φάσματα Raman που αποκτήθηκαν επιβεβαιώνουν τέσσερα διαφορετικά χρώματα για τις χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη ζωγραφική των δυο πινάκων: κόκκινο, μπλε, λευκό και κίτρινο. Για τον πρώτο πίνακα, η κιννάβαρι χρησιμοποιήθηκε για την κόκκινη χρωστική ουσία, το Ultramarine για τη μπλε χρωστική, οι Λευκές γαίες για την λευκή χρωστική και η κίτρινη ώχρα για την κίτρινη χρωστική ουσία. Στον δεύτερο πίνακα, τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι συνθετικές χρωστικές. Εντοπίσαμε την παρουσία κόκκινου του καδμίου για το κόκκινο χρώμα, το μπλε του κοβαλτίου για τη μπλε χρωστική ουσία, το λευκό του ψευδαργύρου για το λευκό χρώμα και το κίτρινο του καδμίου για το κίτρινο χρώμα αντίστοιχα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kougemitrou, I., Economou, G., Giovanopoulos, J., Baziotis, I., Leontakianakos, G., & Stathopoulos, V. (2013). A mineralogical study of pigments used in two Iakovidis paintings: Verification of artwork authenticity using Raman micro-spectroscopy method. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(1), 392–396. https://doi.org/10.12681/bgsg.11014
- Ενότητα
- Πετρολογία και Ορυκτολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.