PALAEOSEISMOLOGICAL INVESTIGATION OF THE GYRTONI FAULT (THESSALY, CENTRAL GREECE)

Περίληψη
Για την κατανόηση της πρόσφατης σεισμοτεκτονικής συμπεριφοράς του ρήγματος της Γυρτώνης στην ΒΑ Θεσσαλία, έγινε ανασκαφή δύο παλαιοσεισμολογικών τομών. Για τη χρονολόγηση της σεισμικής δράσης του ρήγματος λήφθηκαν 25 δείγματα από ποτάμιες και κολλουβιακές αποθέσεις ιζημάτων καθώς και από αποθέσεις κεραμικής τόσο από το ανερχόμενο όσο και από το κατερχόμενο τέμαχος του ρήγματος. Για τη χρονολόγηση των ιζηματογενών αποθέσεων ή/και παλαιοεδαφών και των θραυσμάτων κεραμικής εφαρμόστηκε η μέθοδος της Οπτικά Προτρεπόμενης Φωταύγειας (OSL). Η παλαιοσεισμολογική ανάλυση των δύο τομών παρέχει ενδείξεις για τρία τουλάχιστον σεισμικά γεγονότα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1,42 ± 0,06 ka και 5,59 ± 0,13 ka. Η παρατηρούμενη κατακόρυφη μετατόπιση ανά γεγονός είναι ~ 0,50 m που αντιστοιχεί σε μέγεθος ροπής σεισμού Mw 6.5 ± 0.1. Ο μέσος ρυθμός ολίσθησης που υπολογίστηκε είναι 0,41 ± 0,01 mm/a και η μέση περίοδος επανάληψης των 1,39 ± 0,14 ka. Τεκμηριώθηκε η ενεργότητα του ρήγματος και η περίοδος επανάληψης ισχυρών σεισμών πριν από το πιο πρόσφατο σεισμικό συμβάν (ελάχιστη ηλικία 1,42 ± 0,06 ka). Τα ευρήματα αυτά αποτελούν στοιχεία που συντείνουν στην Εκτίμηση της Σεισμικής Επικινδυνότητας της περιοχής.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Tsodoulos, I., Chatzipetros, A., Koukouvelas, I., Caputo, R., Pavlides, S., Stamoulis, K., Gallousi, C., Papachristodoulou, C., Ioannides, K., Belesis, A., Kremastas, E., & Kalyvas, D. (2016). PALAEOSEISMOLOGICAL INVESTIGATION OF THE GYRTONI FAULT (THESSALY, CENTRAL GREECE). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(1), 552–562. https://doi.org/10.12681/bgsg.11755
- Ενότητα
- Γεωφυσική και Σεισμολογία

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.