PETROLOGY AND PROVENANCE STUDY OF THE QUATERNARY CLASTIC SEDIMENTS FROM HERSO KILKIS (MACEDONIA, GREECE)
Περίληψη
Τα ιζήματα που αναλύονται είναι γενικά αδρόκοκκα, από αμμώδη χαλίκια έως χαλικώδεις άμμοι. Το περιεχόμενο τους σε ιλύ και άργιλο είναι μικρό, ενώ η ιστολογική τους μελέτη αποκαλύπτει περιβάλλον ποτάμιας απόθεσης. Το περιεχόμενο τους σε χαλαζία, αστρίους και θραύσματα πετρωμάτων κυμαίνεται από 33% έως 56%, 8% έως 18% και 28% έως 52%, αντίστοιχα. Τα ιζήματα που εξετάζονται μπορούν να ταξινομηθούν ως γρανατο-μαρμαρυγιούχοι λιθαρενίτες. Χαλαζίας, πλαγιόκλαστα και μαρμαρυγίες είναι τα επικρατέστερα συστατικά. Κλαστικός ασβεστίτης και πυρόξενοι βρίσκονται σε μικρά ποσά. Τα δείγματα είναι ιστολογικά και ορυκτολογικά ανώριμα. Λεπτομερής πολωτική μικροσκοπία αποκάλυψε την παρουσία γρανάτη, σταυρόλιθου, κυανίτη, ζοϊσίτη, ρουτιλίου, επιδότου, ζιρκονίου, απατίτη και τουρμαλίνη, καθώς και αδιαφανών ορυκτών. Αυτά τα επουσιώδη ορυκτά θεωρούνται δείκτες μεταμορφικής προέ^σης. Γεωχημικά τα δείγματα ταξινομούνται ως υπολιθαρενίτες και υποαρκόζες και όλα είναι πλούσια σε SiÖ2- Το συνολικό ποσοστό του χαλαζία, των αστρίων και των θραυσμάτων των πετρωμάτων δείχνει έντονη φυσική αποσάθρωση και ραγδαία μεταφορά και απόθεση στη Λεκάνη του Χέρσου που θεωρείται τμήμα ενός παθητικού ηπειρωτικού περιθωρίου (ανακυκλωμένο ορογενές).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Georgiadis, I. K., Tsirambides, A., Kassoli-Fournaraki, A., & Trontsios, G. (2007). PETROLOGY AND PROVENANCE STUDY OF THE QUATERNARY CLASTIC SEDIMENTS FROM HERSO KILKIS (MACEDONIA, GREECE). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(2), 747–758. https://doi.org/10.12681/bgsg.16715
- Ενότητα
- Ορυκτολογία-Πετρολογία-Γεωχημεία-Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.