IDENTIFICATION OF TREATED-COLOR FRESHWATER CULTURED PEARLS
Περίληψη
Ta τελευταία 30 χρόνια η ζήτηση των χρωματιστών μαργαριταριών (όπου είναι σπανιότερα από τα λευκά) έχει ανέβει κατακόρυφα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εισροή στην αγορά μαργαριταριών με τεχνητό χρώμα, η αναγνώριση των οποίων απασχολεί έντονα τους γεμμολόγους. Για την αναγνώριση, τα μαργαριτάρια εξετάζονται μακροσκοπικά και μικροσκοπικά, γίνονται μετρήσεις φθορισμού σε ακτίνες-Χ (EDXRF) και τέλος μελετώνται οι ακτινογραφίες τους. Με τη χρήση ωστόσο των παραπάνω μεθόδων δεν καθίσταται, πάντα, εφικτή η αναγνώριση των τεχνητά χρωματισμένων μαργαριταριών. Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η φασματοσκοπία Raman είναι χρήσιμη στην αναγνώριση των χρωστικών ουσιών των μαργαριταριών γλυκού νερού. Στη παρούσα εργασία παρουσιάζονται μετρήσεις του φαινομένου Raman, με τη χρήση πράσινου laser, σε 35 φυσικά και 15 τεχνητά χρωματισμένα δείγματα. Όλα τα φάσματα Raman των φυσικά χρωματισμένων δειγμάτων παρουσιάζουν δύο κορυφές, όπου είναι χαρακτηριστικές για τις πολυακετυλενικές χρωστικές ουσίες. Αυτές οι κορυφές είναι παρούσες, ανεξαρτήτως του χρώματος των δειγμάτων, και οφείλονται στη δόνηση τάσης (stretching) των μορίων του των διπλών δεσμών άνθρακα (C—C) -στα 1530(±25) cm'1- και των μονών δεσμών άνθρακα (CC) -στα 1130(±10) cm'1- των χρωστικών ουσιών. Στη παρούσα εργασία προτείνεται ότι η πιθανή απουσία των παραπάνω κορυφών Raman σε ένα χρωματιστό μαργαριτάρι γλυκού νερού αποτελεί απόδειξη ότι το χρώμα του μαργαριταριού αυτού είναι τεχνητό.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Karampelas, S., Fritsch, E., Sklavounos, S., & Soldatos, T. (2007). IDENTIFICATION OF TREATED-COLOR FRESHWATER CULTURED PEARLS. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(2), 794–804. https://doi.org/10.12681/bgsg.16720
- Ενότητα
- Ορυκτολογία-Πετρολογία-Γεωχημεία-Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.