Το σχολείο ως κοινότητα που νοιάζεται και φροντίζει: Υποκειμενική ευεξία εφήβων, συγχώρεση και μαθησιακό κλίμα ως προβλεπτικοί παράγοντες
Περίληψη
Στην έρευνα αυτή μελετώνται οι αντιλήψεις των εφήβων για το σχολικό κλίμα και ο προβλεπτικός ρόλος του υποκειμενικού αισθήματος ευεξίας, της συγχώρεσης και του μαθησιακού κλίματος στον βαθμό που οι έφηβοι αντιλαμβάνονται το σχολείο τους ως κοινότητα που νοιάζεται και φροντίζει τα μέλη της. Έχει φανεί βιβλιογραφικά ότι η αντίληψη του σχολείου ως κοινότητα που νοιάζεται και φροντίζει σχετίζεται με έννοιες της θετικής ψυχολογίας όπως το αίσθημα ευεξίας και τη συγχωρητικότητα των μαθητών, καθώς και με το θετικό μαθησιακό κλίμα. Η διερεύνηση του προβλεπτικού ρόλου αυτών των μεταβλητών για την ενίσχυση της αντίληψης των μαθητών του σχολείου τους ως κοινότητας που νοιάζεται και φροντίζει είναι σημαντική για την ανάπτυξη κατάλληλων παρεμβάσεων. Στην έρευνα συμμετείχαν 1375 μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Αττικής που επιλέχθηκαν με την κατά στρώματα τυχαία δειγματοληψία. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την κλίμακα συγχώρεσης Heartland, το Προφίλ του Σχολείου που Νοιάζεται και Φροντίζει, το Ερωτηματολόγιο Μαθησιακού Κλίματος, το Ερωτηματολόγιο Υποκειμενικού Αισθήματος Ευεξίας της Βέρνης και ερωτήσεις για δημογραφικά στοιχεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι γενικά έχουν ικανοποιητικό επίπεδο ευεξίας και παρουσιάζουν μια θετική εικόνα για το σχολείο τους, ενώ φαίνεται γενικά να έχουν υψηλή διάθεση συγχώρεσης. Οι πιο σημαντικοί προβλεπτικοί παράγοντες για την αντίληψη από τους εφήβους του σχολείου τους ως κοινότητα που νοιάζεται και φροντίζει τα μέλη του αναδείχθηκαν το μαθησιακό κλίμα και η τάση για συγχώρεση του άλλου. Διαφορές εντοπίστηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία. Ειδικότερα τα κορίτσια και οι μεγαλύτεροι έφηβοι φαίνεται να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ενώ οι νεότεροι έφηβοι που αντιλαμβάνονται πιο θετικά το μαθησιακό κλίμα τείνουν ευκολότερα να συγχωρούν τους άλλους. Επίσης, οι μαθήτριες που βιώνουν θετικά το μαθησιακό κλίμα της τάξης, συγχωρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τους άλλους και αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικών προβλημάτων και καταθλιπτικής διάθεσης. Τέλος, τα αγόρια που δεν αισθάνονται υποστήριξη από τους καθηγητές σε μαθησιακό επίπεδο, συγχωρούν λιγότερο τους άλλους και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και αρνητικής συμπεριφοράς στο σχολείο. Τα αποτελέσματα συζητώνται στο πλαίσιο παροχής σχολικών/συμβουλευτικών ψυχολογικών υπηρεσιών.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Lampropoulou, A., & Lianos, P. (2024). Το σχολείο ως κοινότητα που νοιάζεται και φροντίζει: Υποκειμενική ευεξία εφήβων, συγχώρεση και μαθησιακό κλίμα ως προβλεπτικοί παράγοντες. Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση, 1(3). https://doi.org/10.12681/.38635
- Ενότητα
- Articles
Ενημέρωση για τα πνευματικά δικαιώματα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αποθήκευση και διανομή της παρούσας εργασίας, εξ’ολοκλήρου ή τμήματος αυτής, για εμπορικό σκοπό. Επιτρέπεται η ανατύπωση, αποθήκευση και διανομή για σκοπό µη κερδοσκοπικό, εκπαιδευτικής ή ερευνητικής φύσης, υπό την προϋπόθεση να αναφέρεται η πηγή προέλευσης και να διατηρείται το παρόν µήνυµα. Ερωτήματα που αφορούν τη χρήση της εργασίας για κερδοσκοπικό σκοπό πρέπει να απευθύνονται προς τους συγγραφεα-είς. Οι απόψεις και τα συμπεράσματα που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο εκφράζουν το-ους συγγραφέα-είς και δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι αντιπροσωπεύουν τις επίσηµες θέσεις του Ινστιτούτου Μελετών και Eρευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.).
Copyright notice
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.