Παρασκευή αλλαντικών αέρος μέ προσθήκη μορφοποιημένων πρωτεϊνών σόγιας
Abstract
Στά πλαίσια της εργασίας αυτής μελετήθηκε κατά πόσο είναι δυνατόν μορφοποιημένη σόγια νά αντικαταστήσει ένα μέρος τοΰ κρέατος γιά τήν παραγωγή αλλαντικών αέρος. Προς το σκοπό αυτό παρασκευάσαμε σαλάμι αέρος, μέ τήν ακόλουθη συνταγή: 1/3 βοδινό, 1/3 χοιρινό κρέας καί 1/3 χοιρινό λαρδί. Στά πειραματικά αλλαντικά αντικαταστήσαμε 1/3 τού βοδινού κρέατος μέ ενυδατωμένη σόγια καί πρωτεΐνες γάλατος. Ή ωρίμαση τών προϊόντων αυτών διήρκησε τέσσερες βδομάδες. Τά αποτελέσματα τών φυσικοχημικών καί οργανοληπτικών εξετάσεων πού έγιναν κατά τή διάρκεια καθώς καί τό τέλος της ώριμάσεως έδειξαν οτι ή προσθήκη της σόγιας προκάλεσε ταχύτερη καί εντονότερη πτώση τοΰ pH κατά 0.1-0.2 μονάδες, μικρότερη απώλεια βάρους, έναν ελαφρό άποχρωματισμό, αύξηση τής περιεκτικότητας τους σέ πρωτεΐνη καί συγχρόνως ελάττωση τοΰ ποσοστού ύδατος καί λίπους τους. Ή οργανοληπτική εξέταση έδειξε οτι τά αλλαντικά χωρίς σόγια υπερείχαν ελαφρά σέ οτι άφορα στή γεύση, τό άρωμα κρέατος καί τήν εμφάνιση, έναντι τών αλλαντικών μέ σόγια. Οί διαφορές αυτές, ομως, πού οφειλόταν κυρίως στην εντονότερη πτώση τοΰ pH τών αλλαντικών μέ σόγια ήταν σχεδόν ασήμαντες. Προσθέτοντας μεγαλύτερη ποσότητα μπαχαρικών μέ έντονο άρωμα π.χ. σκόρδο, μοσχοκάρυδο κλπ.) είναι δυνατόν ή γεύση τών προϊόντων αυτών νά βελτιωθεί σημαντικά. Ξένη οσμή ή γεύση στά αλλαντικά μέ σόγια δεν παρατηρήθηκε άπό κανέναν εξεταστή
Article Details
- Zitationsvorschlag
-
ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ Ι., & WIRTH, F. (2019). Παρασκευή αλλαντικών αέρος μέ προσθήκη μορφοποιημένων πρωτεϊνών σόγιας. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 33(3), 243–254. https://doi.org/10.12681/jhvms.21548
- Ausgabe
- Bd. 33 Nr. 3 (1982)
- Rubrik
- Articles
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Nicht-kommerziell 4.0 International.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
· Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
· Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
· Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.