Ανίχνευση αντισωμάτων κατά τσυ Toxoplasma gondii σε βιολογικές εκτροφές αιγών και προβάτων
Περίληψη
Η τοξοπλάσμωση είναι ένα παρασιτικό νόσημα μεπαγκόσμια εξάπλωση που οφείλεται στο πρωτόζωο Toxoplasma gondii. Η παρούσα μελέτη χωρίζεται στην προκαταρκτική και στην κυρία έρευνα. Κατά την προκαταρκτική έρευνα ανιχνεύθηκαν ορολογικάμε τη δοκιμασία ELISA IgG αντισώματα κατά του Τ gondii σε μικρά μηρυκαστικά (184 πρόβατα και 229 αίγες) βιολογικών εκτροφών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.Η προκαταρκτική δειγματοληψία έλαβε χώρα την άνοιξη του 2005 και αφορούσε σε αρσενικά ζώα και θηλυκά που είχαν αποβάλει κατά την αναπαραγωγική περίοδο 2004-2005. Σε ένα σημαντικό ποσοστό των ζώων ανιχνεύθηκαν αντισώματα κατά του Τ gondii, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί περαιτέρω διερεύνηση του νοσήματος στις βιολογικές εκτροφές της Δυτικής Ελλάδας. Ακολούθησε η κυρία έρευνα, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν αιμοληψίες το καλοκαίρι του 2006, σε βιολογικές εκτροφές αιγών και προβάτων της Πελοποννήσου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και του Ν. Ιωαννίνων. Οι αιμοληψίες αφορούσαν σε ζώα από ποίμνια με ιστορικόαποβολών κατά την αναπαραγωγική περίοδο 2005-2006. Το σύνολο των ζώων χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: σε ενήλικα αρσενικά,σε θηλυκά που απέβαλαν κατά την αναπαραγωγική περίοδο 2005-2006 και σε θηλυκά χωρίς ιστορικό αποβολών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Κατά την κυρία έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 182 οροί προβάτων και 167 οροί αιγών με τη δοκιμασία ELISA. Αναλυτικά,το 38,46% των κριών, το 60,87% των προβατίνων που απέβαλανκαι το 54,21 % των προβατίνων που δεν απέβαλαν είχε αντισώματα κατά του παρασίτου και οι διαφορές ήταν στατιστικώς σημαντικές μόνο μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών ζώων(ρ<0.05). Αντίστοιχα, το 12,12% των τράγων, το 14,29% των αιγών που απέβαλαν και το 22,35% των αιγών που δεν απέβαλαν είχε αντισώματα κατά του παρασίτου, χωρίς στατιστικώς σημαντικέςδιαφορές (ρ>0.05). Οι αίγες σε σχέση με τα πρόβατα εμφάνισαν στατιστικώς σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά οροθετικών ζώων και στις τρεις κατηγορίες (ρ<0.05). Επίσης, στα ζώα ηλικίας έως και 4 ετών, τα ποσοστά οροθετικότητας ήταν στατιστικώς σημαντικά χαμηλότερα (39,58% στα πρόβατα και 13,04% στις αίγες) σε σχέσημε αυτά των ζώων ηλικίας μεγαλύτερης των 4 ετών (61,97% και24%, αντίστοιχα) (ρ<0.05). Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η τοξοπλάσμωση απαντάται σε υψηλό ποσοστό τόσο σε ζώα που απέβαλαν όσο και σε ζώα που δεν απέβαλαν, καθώς και ότι είναι συχνότερη σε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, παρατηρείται διαφορετική ευπάθεια είδους και φύλου στη μόλυνση αιγών και προβάτων με το παράσιτο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
NTAFIS (Β. ΝΤΑΦΗΣ) V., XYLOURI (Ε.Μ. ΞΥΛΟΥΡΗ) E., DIAKOU (Α. ΔΙΑΚΟΥ) A., SOTIRAKOGLOU (Α. Κ. ΣΩΤΗΡΑΚΟΓΛΟΥ) K., KRITIKOS (Ι. ΚΡΗΤΙΚΟΣ) I., GEORGAKILAS (Ε. ΓΕΩΡΓΑΚΙΛΑΣ) E., & MENEGATOS (Ι. ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ) I. (2017). Ανίχνευση αντισωμάτων κατά τσυ Toxoplasma gondii σε βιολογικές εκτροφές αιγών και προβάτων. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 58(1), 22–33. https://doi.org/10.12681/jhvms.14972
- Τεύχος
- Τόμ. 58 Αρ. 1 (2007)
- Ενότητα
- Research Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.