Εκτίμηση της αποτελεσματικότητας ενός προβιοτικού που περιέχει σπόρους του Bacillus toyoi στην υγεία και στις αποδόσεις των συών και των χοιριδίων τους υπό συνθήκες εκτροφής


Δημοσιευμένα: Dec 6, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Toyocerin® Bacillus toyoi συες χοιρίδια
I. E. GEORGOULAKIS (I.E. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ)
C. ALEXOPOULOS (Κ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ)
Ch. MILIOTIS (Χ. ΜΗΛΙΩΤΗΣ)
E. E. MALANDRAKIS (Ε.Ε. ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ)
S. C. KYRIAKIS (Σ.Κ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
Περίληψη

Στην έρευνα αυτή ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του Toyocerin®, ενός προβιοτικου που περιέχει 1x109σπόρους Bacillus toyoi ανά γραμμάριο, στην υγεία και τις αποδόσεις των συών και των χοιριδίων τους. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά ογδόντα (80) συες που κατανεμήθηκαν σε τέσσερις πειραματικές ομάδες ως εξής: ΤΟΥΟ-0 = ομάδα-μάρτυρας που δεν έλαβε προβιοτικό,ΤΟΥΟ-0,5 = 0,5x109, ΤΟΥΟ-1 = 1,0x109και ΤΟΥΟ-2= 2,0x109σπόρους Bacillus toyoi ανά kg τροφής, αντίστοιχα. Οι πειραματικές παρεμβάσεις άρχισαν την ημέρα της οχείας και συνεχίστηκαν για δυο πλήρεις αναπαραγωγικούς κύκλους. Ο εμπλουτισμός της τροφής με Toyocerin® είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας των συών, όπως προέκυψε από την αύξηση του σωματικού βάρους από την οχεία μέχρι τον τοκετό (Ρ<0,05), από τη μείωση της απώλειας βάρους από τον τοκετό μέχρι τον απογαλακτισμό (Ρ<0,05) καιαπό τη μείωση του διαστήματος «απογαλακτισμου-συλληψης»(Ρ<0,05). Η χορήγηση του Toyocerin® συνετέλεσε επίσης στη βελτίωση των χαρακτηριστικών της τοκετοομάδος, όπως προέκυψε απότην αύξηση του αριθμού των ζωντανών χοιριδίων στον τοκετό (Ρ<0,05), την αύξηση του αριθμού των απογαλακτισμένων χοιριδίων (Ρ<0,05), την αύξηση του σωματικού βάρους των απογαλακτισμένων χοιριδίων (Ρ<0,05) και τη μείωση του δείκτη διάρροιας (Ρ<0,05). Τέλος, το Toyocerin® κατατείνει στο να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας και τη γονιμότητα των συών, όπως προέκυψε από τις τάσεις μείωσης των μη φυσιολογικών κλινικών συμπτωμάτων και τη μείωση του ποσοστού επιστροφής των συών σε οίστρο. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στις ομάδες που λάμβαναν 1x109 και 2x109σπόρους Β. toyoi ανά χιλιόγραμμο τροφής.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Alexopoulos, C, Α. Karagiannidis, S.Κ. Kritas, C. Boscos, LE. Georgoulakis, S.C. Kyriakis, 2001: Field Evaluation of a Bioregulator, Containing Live Baccillus cereus spores, on Health Status and Performance of Sows and their Litters. J. Vet. Med. A 48,137-145.
Alexopoulos, C, S.C. Kyriakis, A. Spais, Ch.C Miliotis, S. Georgakis, S. Kritas, 2000: Evaluation of Toyocerin a probiotic containing Bacillus toyoi spores on health status and productivity of weaned, growing and finishing pigs. In: Proceedings of the 16th IPVS Congress, Melbourne, Australia. Cargill, C and S. McOrist, (eds.). Causal productions Pty Ltd, P.O. Box. 100, Rundle Mall SA 5000, Australia, p. 380.
Den Hartog, LA. and P.C. Vesseur, 1994: Nutrition – Reproduction Interaction in Sows. In: Principles of Pig Science. Cole, D.J.A, J. Wiseman and MA. Varley (eds.), Nottingham University Press, Nottingham, pp. 215-224.
Dourmad, J.Y., J. Noblet, M.C. Pere and M. Etienne, 1999: Mating, Pregnancy and Prenatal Growth. In: A Quantitative Biology of the Pig. Kyriazakis, I. (ed.). CABI Publishing, New York. pp. 129-153.
English, P., W. Smith and A. McLean, 1984: Replacement policy. In: The Sow: Improving Her Efficiency. English, P., W. Smith and A. McLean (eds.). Farming Press, Ipswich, pp. 83-97.
European Agency for the Evaluation of Medical Products, 1998: Guideline On Good Clinical Practices. EMEA/CVMP/595/98. EMEA: London, UK.
Florou-Paneri P., 1992: Τα προβιοτικά στη διατροφή των παραγωγικών ζώων. Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Τόμος ΛΔ/3, αριθμ. 15, σελ. 1581-1593.
Fox, S.Μ., 1988: Probiotics: Intestinal inoculants for productionanimals. Vet. Med. 83,806-803.
Fuller, R., 1989: Probiotics in man and animals. J. Appi. Bacter. 66, 365-368
Giannakopoulos, CG., S.C. Kyriakis, Κ. Saoulidis, Α. Spais, V. Vassilopoulos and C. Alexopoulos, 2001: The effect of Salinomycin on Health status and Performance of Sows and their litters: A dose Titration Study. J. Vet. Med. A 48,257-265.
Jensen, S.K., 1994: Probiotic treatment of sows before farrowing for the Prevention of MM A in the Sow and Diarrhoea in the pigs. In: Proceedings of the 13th IPVS Congress, Bangkok, Thailand. Chulalongkorn University, Faculty of Veterinary Science, Bangkok, (ed.). p.295.
Juelsbo, C, 1994: The effects of growth promotor salinomycin on sow reproductive performance. In: Proceedings of the 13th IPVS Congress, Bangkok, Thailand. Chulalongkorn University, Faculty of Veterinary Science, Bangkok, (ed.). p.288.
Kantas, D., V. Vassilopoulos, S.C. Kyriakis and K. Saoulidis, 1998: A Dose Titration Study on the Effect of Virginiamycin on Gilt/Sow and Piglet Performance. J. Vet. Med. A 45,525-533.
Khajaren, S.and J. Khajaren, 1994: Effects of a probiotics (Toyocerin) in Sow and Creep Feeds on Resistance of Diarrhoea in Piglets. Proceedings of the 13th IPVS Congress, Bangkok, Thailand. Chulalongkorn University, Faculty of Veterinary Science, Bangkok, (ed.). p.294.
King, R.H., J.LE. Dividich and F.R. Dunshea, 1999: Lactation and Neonatal Growth. In: A Quantitative Biology of the Pig. Kyriazakis, I. (ed.). CABI Publishing, New York. pp. 155-180.
Kyriakis, S.C, V.K. Tsilogiannis, J. Vlemmas, K. Saris, A C Tsinas, C. Alexopoulos and L. Jansegers, 1999: The effect of probiotic LSP 122 on the control of the post weaning diarrhoea syndrome of piglets. Res. Vet. Sci. 67,223-228.
Quinn P.J., M.E. Carter, B. Markey, G.R. Carter, 1999: Clinical Veterinary Microbiology. In: Quinn P.J., M.E. Carter, B. Markey, G.R. Carter (eds.). Mosby, London, pp. 310-315.
Robertson, J.L. and J. Tournut, 1994: Probiotic concept applied to the sow-piglet couple. In: Proceedings of the 13th IPVS Congress, Bangkok, Thailand. Chulalongkorn University, Faculty of Veterinary Science, Bangkok, (ed.). p.263.
Statistical Analysis Systems Institute, SAS, 1995: User's guide: statistics. SAS® Institute Inc., Car, N C
Tannock, G.W., 1988: The Normal Microflora: New Concepts in Health Promotion. Macrobiol. Sci. 5,4-8.
Tournout, J., 1994: Introduction to Probiotics. In: Proceedings of the 13th IPVS Congress, Bangkok, Thailand. Chulalongkorn University, Faculty of Veterinary Science, Bangkok, (ed.). p.291.
Whittemore, C, 1998: Optimisation of Feed supply to Growing Pigs and Breeding Sows. 421-454. In: The Science and Practice of Pig Production. (Whittemore, C ed.). Oxford: Blackwell Sciences, 1998. pp. 421-454.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)