Επίδραση του μαννοζο-ολιγοσακχαρίτη Bio-Mos, μιας πρόσθετης ύλης ζωοτροφών, στις αποδόσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων


Δημοσιευμένα: Jan 25, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
μαννοζο-ολιγοσακχαρίτης Bio-Mos πρόσθετη ύλη ζωοτροφών κρεοπαραγωγά ορνίθια
A. B. SPAIS (Α.Β. ΣΠΑΗΣ)
I. A. GIANNENAS (Ι.Α. ΓΙΑΝΝΕΝΑΣ)
P. FLOROU-PANERI (Π. ΦΛΩΡΟΥ-ΠΑΝΕΡΗ)
E. CHRISTAKI (Ε. ΧΡΗΣΤΑΚΗ)
N. A. BOTSOGLOU (Ν.Α. ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ)
Περίληψη

Σε αυτή την εργασία εξετάστηκε η επίδραση του Bio-Mos, μιας πρόσθετης ύλης ζωοτροφών που περιέχει άπεπτους ολιγοσακχαρίτες με βάση τη μαννόζη, στις αποδόσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων, όταν προστίθεται στην εναρκτήρια τροφή τους. Χρησιμοποιήθηκαν 53.040 ορνίθια τύπου Cobb, ηλικίας ημέρας, τα οποία κατανεμήθηκαν τυχαία σε δυο ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε τέσσερις υποομάδες. Τα ορνίθια της μιας ομάδας (Μάρτυρας) διατράφηκαν μέχρι τη δέκατη ημέρα με συνήθη εναρκτήρια τροφή του εμπορίου, ενώ εκείνα της άλλης ομάδας (Ομάδα Bio-Mos) με την ίδια εναρκτήρια τροφή, στην οποία είχε προστεθεί Bio-Mos σε αναλογία 1,5 g/kg· Από την ηλικίατων 11 ημερών και μέχρι τη λήξη του πειραματισμού που είχε διάρκεια 40 ημερών, στα ορνίθια και των δυο ομάδων χορηγήθηκε η ίδια τροφή ανάπτυξης και πάχυνσης, στην οποία δεν είχε προστεθεί Bio-Mos. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ορνίθια της ομάδας του Bio-Mos είχαν σημαντικά (Ρ<0,05) μεγαλύτερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με εκείνα της ομάδας του Μάρτυρα κατάτη δέκατη ημέρα της ηλικίας τους (295 έναντι 254 g) καθώς και κατά την τεσσαρακοστή ημέρα της ηλικίας τους (2108 έναντι2017 g). Η κατανάλωση τροφής από τα ορνίθια της ομάδας του Bio-Mos, καθ' όλη τη διάρκεια του πειραματισμού, ήταν σημαντικά (Ρ<0,05) μεγαλύτερη από ό,τι εκείνων της ομάδας του Μάρτυρα(3647 έναντι 3612 g) και συνοδεύτηκε με καλύτερο δείκτη μετατρεψιμότητας της τροφής (1,73 έναντι 1,79). Τέλος, η θνησιμότητα των ορνιθίων ήταν χαμηλότερη για τα πτηνά της ομάδας του Bio-Mos σε σχέση με αυτά της ομάδας των μαρτύρων (2,5 έναντι 2,9%), ωστόσο η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικά (Ρ>0,05) σημαντική.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Allen VM, Fernandez F, Hinton ΜΗ (1997) Evaluation of the influence of supplementing the diet with mannose or palm kernel meal on Salmonella colonization in poultry. Brit Poultry Sci, 38 : 485-488
Anderson VL, McLean RA (1974) Review of Some Basic Statistical Concepts. In Design of Experiments. A Realistic Approach. DB Owne, Ρ Lewis, PD Minton, eds, Marcel Dekker, New York, vol. V, 1:20-21
Botsoglou NA, Yannakopoulos AL, Fletouris DJ, Tserveni-Goussi AS, Psomas IE (1998) Yolk fatty acid composition and cholesterol content in response to level and form of dietary flaxseed. J Agric Food Chem, 46: 4652-4656
Bradley GL, Savage TF, Timm KI (1994) The effects of supplementing diets with Saccharomyces cerevisiae var. boulardii on male poult performance and ileal morphology. Poultry Sci, 73:1766-1770
European Commission Regulations, (EC) No 2821/98 of 17 December 1998 amending withdrawal of the authorization of certain antibiotics. Council Directive 70/524/EC concerning additives in feedingstuffs, OJ L 351/4:1-5
Ewing WN, Cole DJA (1994) The living Gut, An introduction to Micro-organisms in Nutrition. Context Publications, Leicestershire, United Kingdom
Fernandez F, Hinton M, Van Gils Β (2000) Evaluation of the effect of mannan-oligosaccharides on the competitive exclusion of Salmonella enteriditis colonization in broiler chicks. Avian Pathology, 29: 575-581
Gibson GR, Roberfroid BM (1995) Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr, 125:1401-1412
Government Official Reports, (1997) Antimicrobial Feed Additives, Report from the Commission on Antimicrobial Feed Additives, Ministry of Agriculture, Stockholm, Sweden, 132:165-185
Hargis PS, Van Elswyk ME (1993) Manipulating the fatty acid composition of poultry meat and eggs for the health conscious consumer. World's Poultry Sci J, 49: 251-264
Igene JO, Pearson AM (1979) Role of phospholipids and triglycerides in warmed-over flavor development in meat model systems. J Food Sci, 44:1285-1290
Kumprecht I, Zobac P, Siske V, Sefton AE, Spring Ρ (1997) Effects of dietary mannanoligosaccharide level on performance and nutrient utilization of broilers. Poultry Sci, 76 (Suppl. 1): 132
Lilburn M, Dixon J, Cotter P, Paluch B, Malzone A, Sefton T, Connolly A (2000) Modulation of humoral immunity in commercial laying hens by a dietary probiotic. Poultry Sci, 79 (Supplì): 38
Mac Donald F (1995) Use of immunostimulants in agricultural applications In: Biotechnology in the Feed Industry. Proceedings of Alltech's 11th Annual Symposium. TP Lyons, KA Jacques, eds, Nottingham University Press, Nottingham, UK: 97-103
Martin SA (1994) Potential for manipulating the gastrointestinal microflora: a review of recent progress In: Biotechnology in the Feed Industry. Proceedings of Alltech's 10th Annual Symposium.
TP Lyons, KA Jacques, eds, Nottingham University Press,Nottingham, UK: 155-166
Miles RD, Bootwalla SM (1991) Direct-fed microbials in animal production, Avian. In: Direct-fed microbials in animal production: A review of the literature. National Feed Ingredients Association, West Des Moines, Iowa, 117
Newman Κ (1994) Mannan-oligosaccharides: Natural polymers with significant impact on the gastrointestinal microflora and the immune system. In: Biotechnology in the Feed Industry. Proceedings of Alltech's 10th Annual Symposium. TP Lyons, KA Jacques, eds, Nottingham University Press, Nottingham, UK: 167-174
Oyofo BA, Droleskey RE, Norman JO, Mollenhauer HH, Ziprin RL, Corner DE, DeLoach JR (1989a) Inhibition by mannose of in vitro colonization of chicken small intestine by Salmonella typhimurium. Poultry Sci, 68:1351-1356
Oyofo BA, DeLoach JR, Corrier DE, Norman JO, Ziprin RL, Mollenhauer HH (1989b) Prevention of Salmonella typhimurium colonization of broiler chickens with D- mannose. Poultry Sci, 68:1357-1360
Savage TF, Cotter PF, Zakrzewska EI (1996) The effect of feeding a mannan oligosaccharide on immunoglobulins, plasma IgG and bile IgA of Wrolstad MW male turkeys. Poultry Sci, 75 (Suppl. 1): 143
Savage TF, Zakrzewska EI, Andreasen JR (1997) The effects of feeding manna-oligosaccharide supplemented diets to poults on performance and the morphology of the small intestine. Poultry Sci, 76 (Supplì): 139
Shane SM (2001) Mannan oligosaccharides in poultry nutrition: mechanisms and benefits. In: Biotechnology in the Feed Industry. Proceedings of Alltech's 10th Annual Symposium. TP Lyons, KA
Jacques, eds, Nottingham University Press, Nottingham, UK: 65-77
Sims MD, Sefton AE (1999) Comparative effects of a mannanoligosaccharide and an antibiotic growth promoter on performance of commercial broilers. Proceedings of the 50th North Central Avian Disease Conference Spring P, Wenk C, Dawson KA, Newman KE (2000) The effects of dietary mannan-oligosaccharides on cecal parameters and the concentrations of enteric bacteria in the ceca of Salmonellachallenged broiler chicks. Poultry Sci, 79: 205-211
Voeten AC, Jansen BAP (1983) The monitoring and evaluation of coccidiostats in broilers. Archiv Fuer Geflugelk, 47:181-185
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)