Εκτίμηση της θερμικής επεξεργασίας κρεατοσκευασμάτων σε κυλινδρικούς μεταλλικούς περιέκτες με τις μεθόδους γενική και με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Περίληψη
Δυο γνωστά κρεατοσκευάσματα, ένα με χοίρειοκρέας (luncheon meat) και ένα με βόειο (corned beef), παρήχθησανμε ενκυτίωση σε κυλινδρικούς μεταλλικούς περιέκχες (73x109 mm)και αποστειρώθηκαν με ατμό στους 121,1 °C για 96 και 91 min, αντίστοιχα.Η εκτίμηση της θερμικής επεξεργασίας έγινε με τις μεθόδουςγενική και με ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ). Η γενική μέθοδοςχρησιμοποίησε τις πειραματικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαναπο θερμοζευγη, ενω η μέθοδος με Η/Υ έκαμε πρόγνωσητης εσωτερικής θερμοκρασίας στους κυλινδρικούς μεταλλικούςπεριέκτες με τη χρήση της πεπερασμένης διαφορικής επίλυσης(finite difference) της εξίσωσης μεταφοράς θερμότητας με αγωγιμότητα.Στο τέλος της θέρμανσης στους 121,1 °C και της ακόλουθηςψύξης, ο βαθμός θερμικής επεξεργασίας (Fo) και ο αριθμός τωνδεκαδικών μειώσεων (log Dm,ι) του αρχικού πληθυσμού των σπόρωντου Clostridium botulinum στο γεωμετρικό κέντρο των μεταλλικώνπεριεκτών των δυο κρεατσσκευασμάτων, που υπολογίσθηκαν με τη γενική μέθοδο, συγκρινόμενοι με εκείνους που υπολογίσθηκανμε τη μέθοδο με Η/Υ, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σημαντικέςδιαφορές μεταξύ τους (Ρ>0,05). Συγκρίνοντας στο γεωμετρικόκέντρο των μεταλλικών περιεκτών των δυο κρεατσσκευασμάτων,τη θερμοκρασία, που μετρήθηκε με θερμοξευγη με αυτήπου υπολογίσθηκε θεωρητικά με τη μέθοδο με Η/Υ, διαπιστώνεταιότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ τους (Ρ>0,05), σ' όλητη διάρκεια της θέρμανσης, ενώ, αντίθετα, σημαντική διαφορά μεταξύτους (Ρ<0,05), προέκυψε στο τέλος της ψύξης.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
GOVARIS (Α. ΓΚΟΒΑΡΗΣ) A., & AMBROSIADIS (Ι. ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ) I. (2018). Εκτίμηση της θερμικής επεξεργασίας κρεατοσκευασμάτων σε κυλινδρικούς μεταλλικούς περιέκτες με τις μεθόδους γενική και με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 53(2), 103–112. https://doi.org/10.12681/jhvms.15363
- Τεύχος
- Τόμ. 53 Αρ. 2 (2002)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.