Μικροβιολογικοί κίνδυνοι σε διάφορα στάδια της παραγωγής και διάθεσης στην κατανάλωση των Αλλαντικών Θερμικής Επεξεργασίας


Δημοσιευμένα: Ιαν 25, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλαντικά θερμικής επεξεργασίας μικροβιολογικοί κίνδυνοι
D. SERGELIDIS (Δ. ΣΕΡΓΚΕΛΙΔΗΣ)
A. ABRAHIM (Α. AMIN)
A. SARIMVEI (Α. ΣΑΡΗΜΒΕΗ)
C. GENIGEORGIS (Κ. ΓΕΝΗΠΩΡΓΗΣ)
Περίληψη

Εξετάσθηκαν 51 δείγματα κρεατοπαστών διαφόρων ειδών αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας από δυο αλλαντοβιομηχανίες της Β. Ελλάδας. Η ολική μεσόφιλη χλωρίδα (ΟΜΧ) των κρεατοπαστών αυτών κυμαινόταν 5,3-6,3 Log10CFU/g. Στα ίδια δείγματα παρατηρήθηκε σταθερή η παρουσία σημαντικού αριθμού κολοβακτηριοειδών (93->2.400MPN/g) και οξυγαλακτικών βακτηρίων (5-6,3 Log10CFU/g). Η L. monocytogenes ανιχνεύθηκε σε ποσοστό 56 και 38,4% των δειγμάτων από κάθε αλλαντοβιομηχανία αντιστοίχως. Η E. coli ανιχνεύθηκε σε ποσοστό 20 και 16,6% και η Salmonella spp σε 12 και 16,6% αντιστοίχως. Μετά τη θερμική επεξεργασία των κρεατοπαστών για την παραγωγή των αλλαντικών, σε κανένα δείγμα δεν διαπιστώθηκε η παρουσία των προαναφερθέντων παθογόνων βακτηρίων ούτε και η επιβίωση κολοβακτηριοειδών. Δεν παρατηρήθηκε, επίσης, ανάνηψη τυχόν τραυματισμένων κυττάρων τους μετά τη συντήρηση των ίδιων αλλαντικών σε θερμοκρασία 4°C επί 20 ημέρες. Η ΟΜΧ των αλλαντικών, αμέσως μετά τη θερμική επεξεργασία, κυμάνθηκε 3-4,7Log10CFU/g και αποτελούνταν κυρίως από οξυγαλακτικά (<2-4,5 Log10CFU/g) και σπορογόνα (3-4,5 Log10CFU/g ). Μετά τη συντήρηση των αλλαντικών αυτών στους 4°C επί 20 ημέρες σε κενό, παρατηρήθηκε αύξηση της ΟΜΧ και των οξυγαλακτικών, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν ξεπέρασε τον lLog1 0 . Εξετάσθηκαν επίσης από 16 δείγματα από την επιφάνεια και το εσωτερικό μη ενθηκευμένων αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας, τα οποία αποτελούνται από μεγάλα ή αυτοτελή τεμάχια κρέατος. Διαπιστώθηκε ότι η ΟΜΧ των δειγμάτων αυτών από τις επιφάνειες κυμαινόταν 5-5,3 Log10CFU/g , ενώ τα δείγματα από το εσωτερικό 2-3,5 Log10CFU/g. Κολοβακτηριοειδή, E. coli, L. monocytogenes, και Salmonella spp δεν ανιχνεύθηκαν. Κυρίαρχη χλωρίδα ήταν τα οξυγαλακτικά βακτήρια. Εξετάσθηκαν επίσης δείγματα από τις επιφάνειες μη ενθηκευμένων αλλαντικών, κατά τις διάφορες φάσεις, από τη θερμική επεξεργασία έως τη συντήρηση τους υπό ψύξη επί 24 ώρες, χωρίς προστατευτική συσκευασία. Η εξέταση έδειξε ότι η ΟΜΧ στην επιφάνεια των αλλαντικών αυτών προέρχεται κυρίως από το περιβάλλον και το νερό των καταιονητήρων ψύξης. Η ΟΜΧ, αμέσως μετά τη θερμική επεξεργασία, ήταν <2 Log10CFU/g, μετά την ψυξη με νερό ήταν 3 Log10CFU/g και μετά 24 ώρες συντήρησης ήταν 3 Log10CFU/g. Στα δείγματα των αλλαντικών μετά τη συντήρηση τους επί 24 ώρες διαπιστώθηκε και η παρουσία κολοβακτηριοειδών. Σε δείγματα μάλιστα αλλαντικών ορισμένων ημερών ο πληθυσμός των κολοβακτηριοειδών ήταν >2.400 MPN/g. Εξετάσθηκαν επίσης 69 δείγματα από τις επιφάνειες του εξοπλισμού τεμαχισμού και συσκευασίας βραστών αλλαντικών τριών αλλαντοβιομηχανιών και 28 δείγματα από τον αντίστοιχο εξοπλισμό 12 καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων. L. monocytogenes απομονώθηκε σε ποσοστό 6 και 14,2% των δειγμάτων που προερχόταν από τα μαχαίρια των μηχανών τεμαχισμού των αλλαντοβιομηχανιών και των καταστημάτων λιανικής πώλησης αντιστοίχως. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τη σημασία εφαρμογής των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής, ιδιαίτερα μετά τη θερμική επεξεργασία, στην παραγωγή και διάθεση των αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας, για την αποφυγή της μόλυνσης από παθογόνα βακτήρια και την αύξηση των σαπροφυτικών που περιορίζουν το χρόνο ζωής τους.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Altekruse, SF, Street, DA, Fein, SB, Levy, AS Consumer knowledge of food microbial hazards and handling practices. J. Food Prot. 1996,59:287-294.
Angelillo, IF, Viggiani, NMA, Rizzo, L, Bianco, A. Food handlers and foodborne diseases: Knowledge, attitudes and reported behavior in Italy. J. Food Prot. 2000, 63:381-385.
Andrews, WH. A review of culture methods and their relation to rapid methods for the detection of Salmonella in foods. Food Technol. 1985,77-82.
Anonymous. Outbreak of E.coli 0157:H7 infection in Spain. Dairy, Food Environ. Sanit. 2001,21:242-243.
Bell, C, Kyriakidis, A. E.coli. A practical approach to the organism and its control in foods. Blackie Academic and Professional, 1998, London.
Blackman, IC, Frank, JF. Growth of Listeria monocytogenes as a biofilm on various food-processing surfaces. J. Food Prot. 1996,59:827-831.
Bogh-Sorensen, L. Heat processed cured meat products. In: Food preservation by combined processes. Final Report. FLAIR CA#7, subgroup B, 1994, p 91-93.
Bottone, EJ. Yersinia enterocolytica: the charisma continues. Clin. Microbiol. Rev. 1997,10:257-276.
Chart, H, Sussman, M, Stewart-Tull, DES. (Eds.) E.coli-friend or foe? Society for Applied Microbiology Symposium Series Number 29. 2000. Blackwell Science, Oxford.
Duffy, EA, Belk, KE, Sofos, JN, Bellinger, GR, Pape, A, Smith, GC. Extent of microbial contamination in United States pork retail products. J. Food Prot. 2001, 64:172-178.
Fraser, JA, Sperber, WH. Rapid detection of Listeria spp in food and environmental samples by esculin hydrolysis. J. Food Prot. 1988, 51:762-765.
FSIS. FSIS action plan for addressing Listeria monocytogenes, May 1999. U.S. Department of Agriculture, Food Safety and Inspection Service. Washington, D.C.
Genigeorgis, C. Biofilms: their significance to cleaning in the meat sector. Proceedings: International Course on: New challenges in meat hygiene: specific problems in cleaning and disinfection. ECCEAMST, Utrecht, 1995 pp. 29-49.
Genigeorgis, C. Thermal destruction of pathogens in processed meats. In: M.H. Hinton and C. Roelings, (Eds.), Factors affecting the microbial quality of meat. 3. Cutting and further processing.
University of Bristol Press. 1996, pp. 75-95.
Genigeorgis, C, Sofos, J. Inactivating human pathogens by processing and packaging. Proceedings: International Conference on «Veterinary Aspects of Meat Production, Processing and Inspection». ECCEAMST, Utrecht, 1999, pp. 195-231.
Genigeorgis, AC, Dutulescu, D, Caraysabal, JF. Prevalence of Listeria in poultry meat at the supermarket and slaughterhouse level. J. Food Prot. 1989,52:618-624.
ISO. Microbiology - General guidance on methods for the detection of Salmonella.1981. ISO 6567.
Jones, CE, Shama, G, Jones, D, Roberts, IS, Andrew, PW. Physiological and biochemical studies on psychrotolerance of Listeria monocytogenes. J. Appi. Microbiol. 1997, 83: 31-35.
Kneifel, W, Berger, E. Microbiological criteria of random samples of spices and herbs related on the Australian market. J. Food Prot. 1993,57:893-901.
Letellier, A, Messier, S, Quessy, S. Prevalence of Salmonella spp and Yersinia enterocolytica in finishing swine at Canadian abattoirs. J. Food Prot. 1999,62:22-25.
Limpitakis, N, Genigeorgis, C, Abrahim A, Leontidis, L, Grafanakis, S, Iosifidou, E. Post harvest epidemiology of Salmonella enteric in pork: Prevalence in the environment, carcasses and byproducts in two slaughterhouses in Greece (1996-1998) Proceedings 3rd International Symposium on the Epidemiology and Control of Salmonella in Pork. 1999, Washington DC, USA, pp 140-150.
Makela, PM. Fermented sausage as a contamination source of ropy slime-producing lactic acid bacteria. J. Food Prot. 1992, 55:48-51.
McClain, D, Lee, WE. FSIS method for the isolation and identification of Listeria monocytogenes from processed meats and poultry products. Laboratory communication No 57, USDA, FSIS, Microbiology Division, Beltsville, MD, USA, 1989.
Mead, PS, Slutsker, L, Dietri, V, McCaig, LF, Bresee, JS, Shapiro, C, Griffin, PM, Tauxe, VT. Food-related illness and death in the United States. Emerg. Infect. Dis. 1999,5:607-625.
Mosel, DAA, Corry, JEL, Struijk, CB, Baird, RM. Essentials of the microbiology of foods. 1995, Wiley and Sons, Chichester, U.S.A.
NACMCF. Hazard analysis and critical control point principles and application guidelines. J. Food Prot. 1998, 61:762-775.
Notermans, S, Borgdorff, MW. A global perspective of foodborne disease. J. Food Prot. 1997, 60:1395-1399.
Π.Δ.9/1989(ΦΕΚΑ3).
Price, RJ. HACCP for delicatessens and meat, poultry and seafood retailers. In «HACCP in meat, poultry and fish processing» Rearson, A.M. and Dutson, T.R. (eds) 1995, Blackie Academic and Professional, London pp. 182-229.
Quintavalla, S, Scaramuzza, Ν, Mutti, Ρ, Pedrielli, R, Barbuti, S. Microbiological control of critical points in cooked ham production. In Proceedings of the 44th International Congress of
Meat Science and Technology. 1998, vol.2. Barcelona, Spain pp 370-371.
Ryser, ET. Thoughts on todays safely...The state of Listeria: Where have been and where are we going. Dairy Food Environ. Sanit. 1999,19: 822 & 828.
Salvai, G, Toquin, MT, Michel, Y, Colin, P. Control of Listeria monocytogenes in the delicatessen industries: the lessons of a listeriosis outbreak in France. Int. J. Food Microbiol. 1995,25:75-
Schmidt, K. WHO surveillance programme for control of foodborne infections and intoxications in Europe. 6th Report 1990-1992. Federal Institute for Health Protection of Consumers and Veterinary Institute, 1996, Berlin.
Seelinger, HPR, Rocourt, J, Sehrettenbrunner, A, Grimont, PAD, Jones, D. Listeria ivanovii sp. Nov. Int. J. Systematic Bacteriol. 1984,34:336-337.
Sergelidis, D, Abrahim, A, Sarimvei, A, Panoulis, C, Karaioannoglou, Pr, Genigeorgis, C. Temperature distribution and prevalence of Listeria spp in domestic, retail and industrial refrigerators in Greece. Int. J. Food Microbiol. 1997,34:171-177.
Σεργκελίδης, Δ. Διερεύνηση ορισμένων κρισίμων σημείων έλεγχου κατά την παραγωγή θερμικώς επεξεργασμένων αλλαντικών τα οποίς έχουν ουσιώδη επίπτωση στην υγιεινή τους. 1999. Διδακτορική διατριβή. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Severini, Μ, Trevisani, Μ. Safety strategies and advanced technologies for packaging meat, poultry and their products, In «Meat quality and meat packaging», Taylor, S.A. Raimumdo, Α.,
Saverini, M., and Smulders, F.J.M., (eds), 1996, ECCEAMST, Utrecht, The Netherlands, pp. 431-443.
Sofos, JN, Kochevar, SR, Reagan, JO, Smith, GC. Incidence of Salmonella on beef carcasses relating to the U.S. meat and poultry inspection. J. Food Prot. 1999, 62: 467-473.
Tirado, C, Schmidt, K. WHO surveillance programme for control and foodborne infections and intoxications in Europe. 7th Report 1993-1998. BGVV-FAO/WHO Collaborating Centre for Research and Training in Food Hygiene and Zoonoses, Berlin. 2000.
Tompkin, RB. The use of HACCP in the production of meat and poultry products. J. Food Prot. 1990,53:795-803.
Υπ. Αποφ. 487/2000 (ΦΕΚΒ' 1219).
Varnam, AH, Sutherland, JP. «Meat and Meat Products; Technology, Chemistry and Microbiology», Chapman and Hall, 1995, Volume 3, London, pp. 273-281.
Willocx, IF, Hendrickx, M, Tobback, P. Temperatures in the distribution chain. Symp. Proc. 1st European «Sous vide» Cooking, 1993, p.p. 80-99.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)