Η μπαρτονέλλωση της γάτας. Βιβλιογραφική ανασκόπηση
Περίληψη
Η μπαρτονέλλωση οφείλεται σε Gram αρνητικά βακτήρια που απομονώνονται συχνά από γάτες παγκοσμίως. Οι γάτες είναι η κύρια δεξαμενή των Bartonella henselae* Β. ciarrìcigeìae και Β, koehlerae που μέσω αυτών μεταδίδονται στον άνθρωπο, ενώ αποτελούν τυχαίο ξενιστή για τα είδη Β, quintana, Β. bovis και Β, ν insanii suhsp. herkhoffii. Μεταδίδεται μεταξύ των γατών κυρίως με περιττώματα μολυσμένων ψύλλων ενώ το βακτήριο έχει απομονωθεί και από άλλα αρθρόποδα όπως κρότωνες και μύγες. Η παθογένεια εξαρτάται τόσο από το στέλεχος του βακτηρίου όσο και από την ανοσολογική απάντηση του μολυσμένου ξενιστή,
Οι περκίοότερες γάτες παραμένουν ασυμπτωματικές ύστερα από φυσική μόλυνση. Σε φυσικά περιστατικά έχουν αναφερθεί ιριδοκυκλίτιδα, χρόνια στοματίτιδα και ενδοκαρδίτιδα. Στα εργαστηριακά ευρήματα περιλαμβάνονται ήπια αναιμία και λευκοκυττάρωση κυρίως στα αρχικά στάδια της νόσου. Στις ορολογικές δοκιμές για την ανίχνευση ειδικών κατά της Bartonella spp. περιλαμβάνονται ο έμμεσος ανοσοφθορισμός και δευτερευόντως η ELISA και η ανοσοαποτύπωση κατά Western. Για την άμεση ανίχνευση του παθογόνου μικροοργανισμού χρησιμοποιούνται μοριακές δοκιμές, κυρίως η PCR, ενώ σπανιότερα χρησιμοποιούνται η κυτταρολογική εξέταση, η ι στο παθολογική και η καλλιέργεια αίματος. II μακροχρόνια χορήγηση αντιμικροβιακών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του βακτηριακού φορτίου όχι όμως και την πλήρη εξάλειψη του βακτηρίου από τον οργανισμό.
Η Β. henselae είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου από αμυχές της γάτας στον άνθρωπο, λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από χρόνια εμμένουσα λεμφαδενοπάθεια ενώ σπανιότερα έχει αναφερθεί προσβολή ήπατος και σπλήνα κυρίως σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Το βακτήριο μεταδίδεται από με δήγματα καθώς και αμυχές που προκαλούν γάτες στων οποίων τα νύχια υπάρχουν περιττώματα ψύλλων που φέρουν το βακτήριο. Η πρόληψη έγκειται στον τακτικό αποπαρασιτισμό από τους ψύλλους. Επιπλέον, κοινά μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με γάτες και ο καλός και έγκαιρος καθαρισμός αμυχών και πληγών συνιστούνται ιδιαίτερα σε άτομα αυξημένου κινδύνου.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ATHANASIOU (Λ.Β. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ) L. V., CHATZIS (Μ.Κ. ΧΑΤΖΗΣ) M. K., KONTOU (Ι. B. ΚΟΝΤΟΥ) I. V., KONTOS (Β. I. ΚΟΝΤΟΣ) V. I., & SPYROU (B. ΣΠΥΡΟΥ) V. (2017). Η μπαρτονέλλωση της γάτας. Βιβλιογραφική ανασκόπηση. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 63(1), 63–73. https://doi.org/10.12681/jhvms.15399
- Τεύχος
- Τόμ. 63 Αρ. 1 (2012)
- Ενότητα
- Review Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.