Ρύπανση των τροφίμων με κάδμιο
Περίληψη
Η συγκέντρωση του καδμίου στο περιβάλλον έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της διαρκώς αυξανόμενης βιομηχανικής δραστηριότητας. Το κάδμιο από το περιβάλλον μεταφέρεται στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα και βιοσυγκεντρώνεται σε κάποια είδη τροφίμων όπως τα λαχανικά, τα σιτηρά, το ήπαρ και οι νεφροί των ζώων, τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια. Το κάδμιο που προσλαμβάνεται από τα ζώα και τους ανθρώπους συσσωρεύεται κυρίως στο νεφρικό φλοιό οπότε είναι δυνατό να προκαλέσει διάφορες βλάβες στην υγεία τους, όπως νεφρική ανεπάρκεια, εκφύλιση των οστών, τερατογένεση και βλάβες που αφορούν στο γεννητικό σύστημα. Τα εντόσθια των ζώων, τα κεφαλόποδα, τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια, παρουσιάζουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καδμίου διεθνώς και ένας συνεχής έλεγχος τους κρίνεται απαραίτητος για την προστασία των καταναλωτών από υπερβολική έκθεση στο βαρύ αυτό μέταλλο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
PAPAVERGOU (Α. ΠΑΠΑΒΕΡΓΟΥ) A., GEORGANTELIS (Δ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΕΛΗΣ) D., & VARELTZIS (Κ. ΒΑΡΕΛΤΖΗΣ) K. (2018). Ρύπανση των τροφίμων με κάδμιο. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 51(3), 205–212. https://doi.org/10.12681/jhvms.15676
- Τεύχος
- Τόμ. 51 Αρ. 3 (2000)
- Ενότητα
- Review Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.