Οι συγκεντρώσεις της προγεστερόνης και της θειικής οιστρόνης στον ορό του αίματος ως δείκτες γονιμότητας της συός
Περίληψη
Αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν από 161 σύες τη 191η έως την 211η ήμερα μετά την οχεία (προσδιορισμός της συγκέντρωσης της προγεστερόνης), από 306 σύες την έως την 301η ημέρα μετά την οχεία (προσδιορισμός της συγκέντρωσης της θειικής οιστρόνης) και από 150 σύες την 201η ημέρα (προσδιορισμός της συγκέντρωσης της προγεστερόνης) και την 261η-291η ημέρα μετά την οχεία (προσδιορισμός της συγκέντρωσης της θειικής οιστρόνης). Ο τοκετός και η αποβολή ή η επιστροφή σε οίστρο σε μη κανονικά διαστήματα χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια κυοφορίας. Κατά τον τοκετό γινόταν καταγραφή του μεγέθους της τοκετοομάδας. Βρέθηκε ότι η συνολική ακρίβεια της προγεστερόνης και της θειικής οιστρόνης για τον προσδιορισμό της εγκυμοσύνης ήταν 90,7% και 97,2%, αντίστοιχα. Στην περίπτωση της θειικής οιστρόνης η μεγαλύτερη ακρίβεια παρατηρήθηκε την 271η και την 281η ημέρα μετά την οχεία (100%). Η συνολική ακρίβεια του συνδυασμού μέτρησης προγεστερόνης και θειικής οιστρόνης στο ίδιο δείγμα για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης ήταν 97% και για την αποτυχία εγκυμοσύνης ήταν 100%. Σημαντικοί συντελεστές συσχέτισης μεταξύ της συγκέντρωσης της θειικής οιστρόνης και του μεγέθους της τοκετοομάδας βρέθηκαν από την 2Φΐ μέχρι την 301η ημέρα μετά την οχεία, με εξαίρεση την 251η ημέρα, ενώ ο υψηλότερος συντελεστής συσχέτισης βρέθηκε την 281η ημέρα (r = 0,51, Ρ < 0,001). Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι το μέσο μέγεθος της τοκετοομάδας ήταν σημαντικά μεγαλύτερο (Ρ <0,05) στις σύες με συγκέντρωση θειικής οι- στρόνης < 1 ng/ml ορού από την 26η έως την 301η ημέρα μετά την οχεία σε σΰγκριση με εκείνες στις οποίες η αντίστοιχη συγκέντρωση ήταν > 1 ng/ml ορού. Από τα αποτελέσματα αυτά συμπεραίνεται ότι η μέτρηση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης στον ορό του αίματος τη 191! ημέρα μετά την οχεία βοηθά σημαντικά στην εντόπιση των συών που δεν εγκυμονοΰν και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, η μέτρηση της συγκέντρωσης της θειικής οιστρόνης στον ορό του αίματος την 281η ημέρα μετά την οχεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για τη σύλληψη και το μέγεθος της τοκετοομάδας και να συμβάλλει στην εκτίμηση της εμβρυϊκής θνησιμότητας. Ο συνδυασμός των δύο διαγνωστικών μεθόδων συνεισφέρει στη διάγνωση της εγκυμοσύνης στις σύες, και στην εντόπιση και ταξινόμηση των αιτίων υπογονιμότητας σε εκτροφές με χαμηλή παραγωγικότητα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
STEFANAKIS (Α. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ) A., BOSCOS (Κ. Μ. ΜΠΟΣΚΟΣ) C. M., ALEXOPOULOS (Κ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ) C., KYRIAKIS (Σ.Κ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ) S. C., & KRAMBOVITIS (Η. ΚΡΑΜΠΟΒΙΤΗΣ) E. (2018). Οι συγκεντρώσεις της προγεστερόνης και της θειικής οιστρόνης στον ορό του αίματος ως δείκτες γονιμότητας της συός. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 50(4), 276–282. https://doi.org/10.12681/jhvms.15721
- Τεύχος
- Τόμ. 50 Αρ. 4 (1999)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.