Συχνότητα μολύνσεως τών ζωοτροφών φυτικής και ζωικής προελεύσεως άπό σαλμονέλλες
Περίληψη
Διερευνήθηκε ή συχνότητα μολύνσεως τών ζωοτροφών φυτικής καί ζωικής προελεύσεως άπό σαλμονέλλες. Τά δείγματα προέρχονται άπό κτηνιατρικές περιφερειακές 'Υπηρεσίες, εργοστάσια ζωοτροφών, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ. ώς ύποπτα προκλήσεως παθολογικών καταστάσεων στα ζώα. 'Απομονώθηκαν διάφοροι γνωστοί καί σπάνιοι όρρότυποι σαλμονελλών. Έκτος άπό τή γνωστή μόλυνση τών ζωοτροφών ζωικής προελεύσεως, αξιοσημείωτη ειναι ή συχνότητα μολύνσεως μέ σαλμονέλλες ζωοτροφών φυτικής προελεύσεως, στις όποιες γίνεται επεξεργασία μέ εκχύλιση. Τά σχετικά ποσοστά μολύνσεως βρέθηκαν: άπλες ζωοτροφές ζωικής προελεύσεως 10,6%, απλές ζωοτροφές φυτικής προελεύσεως 12,7%, σύνθετες ζωοτροφές 5,6%. 'Αξιολογούνται τα αποτελέσματα, διερευνούνται τα αίτια πού προκαλούν τη μόλυνση και προτείνονται μέτρα για την αποφυγή διασποράς των παθογόνων αυτών μικροβίων μέ το κύκλωμα εμπορίας ζωοτροφών
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΠΙΤΣΙΝΙΔΗΣ Γ., & ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Λ. (2019). Συχνότητα μολύνσεως τών ζωοτροφών φυτικής και ζωικής προελεύσεως άπό σαλμονέλλες. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 32(2), 153–158. https://doi.org/10.12681/jhvms.21489
- Τεύχος
- Τόμ. 32 Αρ. 2 (1981)
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.