Effects of Beta Vinasse Supplementation on Performance, Meat Quality and Ilio- Caecal Microflora in Quail Rations
Περίληψη
The aim of this study was to evaluate the effects of β-vinasse supplementation on the live weight (LW), live weight gain (LWG), feed intake (FI), feed conversion ratio (FCR), carcass yield, meat quality and ilio-caecal bacteriological flora of quails. A total of 240 5-d-old Japanese (Coturnix coturnix Japonica) quails, including both males and females, were divided into 3 groups 80 quails and treated as follow: a control group with 0 g β-vinasse/kg ration; (2) 15 g/kg β-vinasse and (3) 30 g/kg β-vinasse. The study lasted for 6 weeks. At the end of the experiment, suplementation with β-vinasse did not have significant effect on FI and FCR. Dietary supplementation with 30 g/kg β-vinasse significantly (P < 0.05) increased LW (21 d) and LWG (5 to 21 d). The dietary treatment of quails with different levels of β- vinasse did not effect on hot carcass weight, cold carcass weights, hot and cold carcass yields and breast and thigh pH. The lightness (L*) and yellowness (b*) of breast values were significantly (P<0.05) increased of 30 g/kg supplementation. Different levels of β-vinasse significantly increased Lactobacillus spp. in faeces. As a result, it was concluded that β-vinasse (by-product obtained from molasses) can be used in quail diets as an alternative feed source that will meet the nutritional needs of the animal and have positive effects on the digestive system, especially on the intestinal health ( an increase in Lactobacillus spp. counts).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Yeşilbağ, D., Cetin, I., Cengiz, S., Cetin, E., & Sarpasar, M. (2023). Effects of Beta Vinasse Supplementation on Performance, Meat Quality and Ilio- Caecal Microflora in Quail Rations. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 73(4), 4847–4852. https://doi.org/10.12681/jhvms.28016
- Τεύχος
- Τόμ. 73 Αρ. 4 (2022)
- Ενότητα
- Research Articles

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.