Comparison of nutrient composition and potential feed value of different cakes obtained by cold pressed method
Περίληψη
This study aimed to determine nutrient composition and chemical properties of some cakes obtained by cold pressed method proposed as alternative protein sources, and to reveal their usability in animal feeding. The feed materials used in this study are safflower, black cumin (e and m), flaxseed (e and m), carrot seed, walnut, hempseed, and camelina seed cakes. The proximate analysis, metabolic energies, total phenolic content, total flavonoid and antioxidant activity of these cakes were determined and compared. The average percentage nutrients content of the cakes varies from 95.8 (walnut cake) to 91.9 (flaxseed cake e) for dry matter, from 13.1 (carrot seed) to 3.9 (safflower cake) for crude ash, from 23.5 (flaxseed e cake) to 5.5 (hempseed cake) for ether extract, from 46.8 (flaxseed cake m) to 20.0 (safflower cake) for crude protein, from 45.4 (walnut meal) to 21.9 (safflower cake) for nitrogen-free extract, and from 9.4 (flaxseed m) to 2.2 (safflower cake) for sugar. Starch content was below detectable level in all feed samples. The highest crude fiber was at 37.1, NDF at 52.7, and ADF at 40.4 were found in safflower cake. The highest metabolic energies for poultry (12.8 Mcal kg-1) and for ruminants (14.01 Mcal kg-1) were obtained from black cumin seed cake (e). The highest total flavonoid content (3.15 mg GAE/g) and total flavonoid (2.64 mg QE/g) were found in walnut cake. The antioxidant activity (%) varied from 31.3 for black cumin seed cake (m) to 6.7 for camelina seed cake. Considering the high amount of crude protein (>20%) in the investigated cakes, it is concluded that they can be recommended as alternative protein sources for feeding livestock.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Niyonshuti, E., & Kirkpinar, F. (2024). Comparison of nutrient composition and potential feed value of different cakes obtained by cold pressed method. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 75(3), 8017–8026. https://doi.org/10.12681/jhvms.36360
- Τεύχος
- Τόμ. 75 Αρ. 3 (2024)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.