Παρουσία ανθεκτικών στη μεθικιλίνη Staphylococcus aureus σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Resumen
Ο Staphylococcus aureus είναι ένα θετικό κατά Gram, ευκαιριακά παθογόνο βακτήριο, που μπορεί να προσβάλλει τους ανθρώπους και τα ζώα. Είναι επίσης και σημαντικό τροφιμογενές παθογόνο βακτήριο καθώς ορισμένα στελέχη του S. aureus μπορούν να παράγουν σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες στα τρόφιμα και να προκαλέσουν σταφυλοκοκκική τοξίνωση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη παρουσία στελεχών S. aureus ανθεκτικών στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Στους ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη S. aureus (methicillin resistant S. aureus, MRSA) ανήκουν στελέχη τα οποία, μέσω λήψης συγκεκριμένων γονιδίων, έχουν αναπτύξει αντοχή στη μεθικιλλίνη και σε όλα τα β-λακταμικά αντιβιοτικά. Ο MRSA αρχικά χαρακτηρίζονταν ως ένα ενδονοσοκομειακό παθογόνο βακτήριο (hospital-associated MRSA, HA-MRSA). Από το 1990 όμως άρχισαν να καταγράφονται και περιστατικά σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων από MRSA σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία επιδημιολογική σύνδεση με νοσοκομεία (community-acquired or community-associated MRSA, CA-MRSA).
Πιο πρόσφατα, έχει περιγραφεί απομόνωση MRSA στελεχών από τα περισσότερα παραγωγικά ζώα καθώς και από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Στελέχη MRSA έχουν απομονωθεί από αγελαδινό, πρόβειο ή γίδινο γάλα και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα σε πολλές χώρες. Η παρουσία του MRSA στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταγράφεται σε διαφορετικές χώρες ή ακόμη και στις διάφορες περιοχές της ίδιας χώρας, διαφέρει σημαντικά. Υψηλά ποσοστά παρουσίας του MRSA καταγράφονται στο γάλα που παράγεται στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, φτάνοντας και το 60,3%, ποσοστό που καταγράφηκε στην Αιθιοπία. Στις ασιατικές χώρες η συχνότητα της παρουσίας του MRSA ποικίλλει από υψηλά ποσοστά (π.χ. 28,3% στο Ιράν), έως και χαμηλά ποσοστά (π.χ. στην Κορέα και την Ιαπωνία). Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στελέχη MRSA σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν βρεθεί γενικά σε χαμηλά ποσοστά. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχουν καταγραφεί μηδενικά έως χαμηλά ποσοστά παρουσίας του MRSA. Η διερεύνηση της παρουσίας του MRSA στο γάλα μπορεί να χρησιμεύσει για την αξιολόγηση τόσο των συνθηκών υγιεινής που εφαρμόζονται στις εκτροφές των ζώων γαλακτοπαραγωγής, αλλά και των κινδύνων για την υγεία που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές ύστερα από λοιμώξεις με στελέχη ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Article Details
- Cómo citar
-
PEXARA (Α. ΠΕΞΑΡΑ) A., SOLOMAKOS (Ν. ΣΟΛΩΜΑΚΟΣ) N., & GOVARIS (Α. ΓΚΟΒΑΡΗΣ) A. (2017). Παρουσία ανθεκτικών στη μεθικιλίνη Staphylococcus aureus σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 64(1), 17–34. https://doi.org/10.12681/jhvms.15449
- Número
- Vol. 64 Núm. 1 (2013)
- Sección
- Review Articles
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
· Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
· Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
· Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.