Διερεύνηση παρουσίας άφλατοξινών σέ ζωοτροφές στην 'Ελλάδα


Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Α. Β. ΣΠΑΗΣ
Δ. ΚΟΥΦΙΔΗΣ
Γ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Resumen

Ή σημασία πού αποδίδεται στην τοξικότητα τών άφλατοξινών σέ συνδυασμό μέ τό γεγονός οτι στην Ελλάδα δέν έχει εξετασθεί επισταμένα ή ΰπαρξή τους στά τρόφιμα, αποτέλεσαν τήν αιτία νά διερευνηθεί σέ πρώτη φάση, αν υφίσταται καί σέ ποια φυσικά έκταση, θέμα παρουσίας τών τοξινών αυτών στίς ζωοτροφές. Γιά τον σκοπό αυτόν εξετάσθηκαν 450 δείγματα διάφορων ζωοτροφών, πού λήφθηκαν στην τύχη άπό ολα σχεδόν τά διαμερίσματα της χώρας κατά το χρονικό διάστημα 1974-1977. Τά αποτελέσματα πού πρέκυψαν, μπορεί να χαρακτηρισθούν ως αρκετά ενθαρρυντικά. Καί τοΰτο, αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο 23 δείγματα άπό τά 450 (ποσοστό 5,11%) βρέθηκαν νά περιέχουν άφλατοξίνες, καί μάλιστα στην πλειονότητα τους μέ συγκεντρώσεις κάτω άπό τά διεθνώς επιτρεπόμενα όρια. Επειδή ομως δέν μπορεί νά προδικάζεται πάντοτε τό αμετάβλητο τών ευμενών αυτών αποτελεσμάτων, επιβάλλεται: α) διαρκής επαγρύπνηση μέ τή διενέργεια συχνής καί συστηματικής διερευνήσεως καί β) νομοθετική καθιέρωση καί στην Ελλάδα τοΰ ελέγχου τών ζωοτροφών γιά την παρουσία άφλατοξινών. Ή μεγάλη σημασία πού αποδίδεται στην τοξικότητα τών άφλατοξινών, σε συνδυασμό μέ τό γεγονός οτι στην Ελλάδα δέν έχει εξετασθεί επισταμένα ή ύπαρξη τών μυκοτοξινών αυτών στίς ζωοτροφές μας ώθησαν στή διεξαγωγή τής έν λόγω μελέτης. 'Αποτέλεσαν δηλαδή τήν αιτία νά διερευνηθεί άν υπάρχει καί σέ πιά φυσικά έκταση, θέμα παρουσίας άφλατοξινών στίς ζωοτροφές. Γι’ αυτόν το σκοπό ακολουθήθηκε ό τρόπος εργασίας πού περιγράφεται παρακάτω και υστέρα άπό παράθεση βασικών δεδομένων γι' αυτές τις τοξίνες

Article Details
  • Sección
  • Articles
Descargas
Los datos de descargas todavía no están disponibles.
Citas
Allcroft, R.. Carnaghan, R.B.A., Sargeant, Κ. & O'Kelley, J. (1961): A toxic factor in Brazilian groundnut meal. Vet. Record, 73,428.
Allcroft, R. & Carnaghan, R.B.A. (1963): Groundnut toxicity: An examination for toxin in human food products from animals fed toxic groundnut meal. Vet. Record, 75:259-63
A.O.A.C. (1970): Official Methods of Analysis «426-436 11th Edit. Washington.
A.O.A.C, (1975): «Official Methods of Analysis» 462-473. 12th Edit. Washington.
Archibald, R. McG., Smith, H.J. & Smith, J.D. (1962): Brazilian groundnut toxicosis in Canadian broiler chickens. Can. Yet. J., 3: 322-25.
Asplin, F.D. & Carnaghan, R.B.A. (1961): The toxicity of certain groundnut meals for poultry with special reference to their effect on ducklings and chickens. Vet. Record, 73: 1215-19.
Βαλταδώρος, Α.Δ. (1971): «Μυκοτοξίναι καί ή έπ' αυτών έρευνα της χημείας καί της τεχνολογίας τών σιτηρών «Χημικά Χρονικά», 233-239.
Βασιλόπουλος, Β. (1968): «Άνίχνευσις καί προσδιορισμός της άφλατοξίνης». Ελληνική Κτηνιατρική, τεΰχ. Ιο, 63-70.
Blount, W.P., Fraser, D.M., Knight, D. & Dowling, W.M. (1963): The use of ducklings for the detection of aflatoxin. Vet. Record, 75:35.
Brown, J. M.M. & Abrams, L. (1965): Biochemical studies on aflatoxicosis. Ontesterpoort J. Vet. Res., 32:119-46.
Campbell, A.D. (1977): «Food Mycotoxins Survey and Monitoring Programs ». Pure and Appi. Chem., 49, 1703-1707.
Carnaghan, R.B.A., Lewis, G. Patterson, D.S.P & Allcroft, R. (1966): Biochemical and pathological aspects of groundnut poisoning in chickens. Pathol. Vet., 3:601:15.
Carnaghan, R.B.A. & Sargeant, K. (1961): The toxicity of certain groundnut meals to poultry. Vet. Record, 73:726-27.
Ciegler, (1976): «Mycotoxins in Animal Feeds: The extent and Nature of the Problem». National Renderers Ass., Inc. Brussels Regional Office.
De Andres, V. (1967): Absorcion, acumulation, accion, metabolica, eliminacion de la aflatoxina en dos razas de gallinas. Thèse Fac. Vet. Univ. Madrid.
Gondblath, L.A., Dollear, F.G. (1977): «Review of prevention, Elimination, and Detoxification of Aflatoxins». Pure and Appi. Chem, 49, 1759-1764.
Goldblatt, L.A., (1972): «Aflatoxin, Scientific Back ground, Gontrol, and Implications. 2 n d Edit. Academic Press. Ν. York, London.
IUPAC, (1973): «Symposium on the Control of mycotoxins» Butterwoths London.
Krogh. P. (1977): «Mycotoxin Tolerances in Foodstuffs». Pure and Appi. Chem. 49, 1719-1721.
Lebreton, E., Frayssinet, C. & Boy, J. (1962): Sur Γ apparition d' hepatomes spontanés chez le rat Wistar. Rôle de la toxine d' Aspergillus flavus. Intérêt en pahologie humaine et en cancérologie expérimentale. CR. Acad. Sci., 255:784.
Lancaster, M.C., Jenkin, F.P. & Philip, Me L. (1961): Toxicity associated with certain samples groundnuts, Nature, 192:1095.
Rodricks, J.V. (1976): «Mycotoxins and Other Fungal Related Food Problems ». Advances in Chemistry Series. An Edition of American Chemical Society. Washington.
Sargeant, K., (J Kelley, J., Carnaghan, R.B.A. & Allcroft, R. (1961): The assay of a toxic principle in certain groundnut meals. Vet. Record, 73:1219-23.
Sargeant, K., Sherihan, Α., Ο' Kelley, J. & Carnaghan, R.B.A. (1961): Toxicity associated with cartain samples of groundnuts. Nature 199:1096-97.
Van der Linde, J.A., Frens, A.M. & Van Esch, G.J. (1964): Experiments with cows fed groundnut meal containing aflatoxin, in mycotoxins in foodstuffs. Proc. Int. Symp. Mycotoxins in foodstuffs. M.I.T. Press, Cambridge, Mass.
Wogan, G.N. (1965): «Mycotoxins in Foodstuffs». M.I.T. Press. Cambridge. Massachusets.
Zintzen, H. (1972): «The Aflatoxin Problem». Roche, News and Reviews, 6-13.