Η γυναίκα εκπαιδευτικός στα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το 1985 έως το 2018
Περίληψη
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η ανάδειξη μέσω της μελέτης, της οριοθετημένης στερεοτυπικά, θέσης της γυναικείας εκπαιδευτικής παρουσίας, στα σχολικά εγχειρίδια της Νεοελληνικής Γραμματείας στη Δ/θμια Εκπαίδευση, από το 1985 έως το 2018.
Η μελέτη στηρίχθηκε μεταξύ άλλων, στην ιστορική καταγραφή των ελλαδικών εξελίξεων, από τις αρχές του 21ου αιώνα έως το 2018, καθώς και στην αντίστοιχη μεταπολεμική επιστημονική και πνευματική δημιουργία, γνωρίζοντας το ρόλο που αυτά παίζουν στη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων και στη διαπαιδαγώγηση- αγωγή των μαθητών/τριών.
Επιπρόσθετα, διερευνήθηκαν οι Μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας , τα σχολικά βιβλία, η μόρφωση των γυναικών και η συμβολή τους στο χώρο της παιδείας, η παρουσία τους στα κοινωνι-κοπολιτικά και πολιτισμικά δρώμενα κατά την προαναφερθείσα περίοδο, αλλά και η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης, όπως αυτή αντλείται από την "αρχή της επικουρικότητας", τη Συνθήκη του Μάαστριχ (1987) έως και τη Συνθήκη της Λισαβόνας (2007).
Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν σαράντα δυο (42) σχολικά εγχειρίδια της Νεοελληνικής Γραμματείας και διδακτικών πακέτων (Θεματικοί Κύκλοι -Τετράδια Εργασιών), Δ/θμιας Εκπ/σης, της χρονικής περιόδου 1985-2018.
Η τελική « εικόνα»-συμπέρασμα που αποκρυσταλλώθηκε από το υπό έρευνα υλικό, ήταν η ανεπαίσθητη παρουσία της γυ-ναίκας εκπαιδευτικού και όπου υπήρχε ισχνή και περιθωριοποιημένη πα-ρουσία της, ξετυλιγόταν ο "μίτος" των έμφυλων στερεοτυπικών χαρακτηριστικών.
Επίσης, σε όσα κείμενα παρουσιαζόταν ως ενδοκειμενική πρωταγωνίστρια, αφορούσαν νεότερα πολυτροπικά κείμενα (εφημερίδες, βιογραφικά σημειώματα, μαθητικά περιοδικά και σχολικές ανα-κοινώσεις), που ανθολογούνταν κυρίως, σε σχολικά εγχειρίδια από το 2000 και εφεξής. Χαρακτη-ριστικό τους ήταν, ότι στην πλειοψηφία τους ήταν εγχειρίδια Νεοελλη-νικής Γλώσσας, ενώ τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, υστερούσαν ως προς τα παραπάνω στοιχεία με πιο συντηρητικές παρουσιάσεις σε όλα τα επίπεδα, γυναικών εκπαιδευτικών.
Αξιοσημείωτο επιπρόσθετα, είναι το γεγονός πως το ανθολογούμενο υλικό παραμένει ίδιο, εκτός κάποιων αναθεωρήσεων των εγχειριδίων από το 2006 και εφεξής, βασιζόμενες στις επιταγές της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής, όπου παρου-σιάστηκε έντονα η ανάγκη της ανανέωσης του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων, και της συμβολής των εκπαιδευτικών ως φορείς κοινωνι-κοϊδεολογικών προτύπων, για την ουσιαστική προώθηση της ισότητας και της ανανέωσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που φαίνεται όμως, δεν κατάφεραν την αναμενόμενη συμβολή τους στην προαγωγή της ισότητας των δυο φύ-λων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ασπιώτη Ά. (2024). Η γυναίκα εκπαιδευτικός στα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος των Νέων Ελληνικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το 1985 έως το 2018. Κείμενα Παιδείας, (8), 19–39. https://doi.org/10.12681/keimena-paideias.37275
- Τεύχος
- Αρ. 8 (2024)
- Ενότητα
- Articles
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).