Η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Νομό Πιερίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου Μοσχοποτάμου κατά την περίοδο 1951-1968

Περίληψη
Η παρούσα εργασία εξετάζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Νομό Πιερίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εστιάζοντας στο παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου Μοσχοποτάμου κατά την περίοδο 1951-1968. Στόχος της είναι να αναδείξει τις προκλήσεις και τις εξελίξεις που σημάδεψαν την εκπαίδευση σε μια μεταπολεμική κοινωνία που προσπαθούσε να ανακάμψει από τις συνέπειες της Κατοχής και του Εμφυλίου. Το βασικό ερευνητικό ερώτημα που τίθεται είναι πώς διαμορφώθηκε η εκπαιδευτική πραγματικότητα στο συγκεκριμένο σχολείο μέσα από τις συνθήκες της εποχής, τις εκπαιδευτικές πολιτικές και τις τοπικές κοινωνικές δυναμικές. Μέσα από την ανάλυση αρχειακού υλικού και εκπαιδευτικών εγγράφων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους του Νομού Πιερίας αλλά και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η μελέτη επιδιώκει να φωτίσει τη λειτουργία του σχολείου, τον αριθμό των μαθητών, την οργανική μεταβολή του σχολείου και την εξέλιξη του αριθμού των εκπαιδευτικών καθώς επίσης και την κοινωνική προσέλευση των μαθητών. Αναφορά ακόμα θα γίνει τόσο την ιστορία του χωριού όσο και την πληθυσμιακή του εξέλιξη από την ενσωμάτωση του 1912 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Καλλέργης Σ. . (2025). Η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Νομό Πιερίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου Μοσχοποτάμου κατά την περίοδο 1951-1968. Κείμενα Παιδείας, (10), 27–37. https://doi.org/10.12681/keimena-paideias.40538
- Τεύχος
- Αρ. 10 (2025)
- Ενότητα
- Articles
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).