Ο Γιάννης Αποστολάκης στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης: Ένας φωτισμένος δημοτικιστής που βλέπει σωστά αλλά κρίνει άδικα
Abstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ακαδημαϊκής ζωής και δράσης του πρώτου καθηγητή νεότερης ελληνικής φιλολογίας στο ελλαδικό πανεπιστήμιο, του δημοτικιστή Γιάννη Αποστολάκη. Ειδικότερα, η παρούσα εργασία στοχεύει, να διερευνήσει το διδακτικό έργο και τη γενικότερη παρουσία του Αποστολάκη στις Συνεδριάσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και να συζητήσει ορισμένα από τα βασικότερα σημεία των αξιολογικών κρίσεων, στα οποία δίνει έμφαση ο Αποστολάκης, στις εξελίξεις ή στις εκλογές συναδέλφων του κατά την εξεταζόμενη περίοδο, όπως αυτά αποτυπώνονται στα επίσημα Πρακτικά των Συνεδριάσεων της Σχολής, με στόχο να σκιαγραφηθεί το προφίλ του και να αναδειχθεί ο ρόλος και η συμβολή του στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η παρούσα εργασία αξιοποιεί, κυρίως, αρχειακό υλικό –ανέκδοτο και αδημοσίευτο έως σήμερα– από το Αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Article Details
- Zitationsvorschlag
-
Φούκας Β. Α. (2022). Ο Γιάννης Αποστολάκης στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης: Ένας φωτισμένος δημοτικιστής που βλέπει σωστά αλλά κρίνει άδικα . Κείμενα Παιδείας, (4). https://doi.org/10.12681/keimena-paideias.30273
- Ausgabe
- Nr. 4 (2022)
- Rubrik
- Articles
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).