Αεροδυναμική και φαινόμενο Επίδρασης του Εδάφους (Ground Effect) κατά τον σχεδιασμό ενός γρήγορου οχήματος


Published: Mar 14, 2019
Keywords:
bernoulli
Αρσένιος-Κλέων Χρίσκος
Μάριος Σπορίδης
Θανάσης Χατζηδημητρίου
Αχιλλέας Πιτσιάβας
Ισίδωρος-Αλέξανδρος Φελεσάκης
Κωνσταντινος Τζώτζης
Κλαίρη Αχιλλέως
Σταύρος Παπαδόπουλος
Abstract
Το αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι η συνεισφορά της Αεροδυναμικής και του φαινομένου Επίδρασης του Εδάφους στον σχεδιασμό γρήγορων οχημάτων. Η αεροδυναμική έχει ως αντικείμενο έρευνας και μελέτης τους νόμους που διέπουν τη ροή του αέρα ή άλλων αερίων γύρω από σώματα διαφορετικής μορφής. Η ιδέα μίας έρευνας σε αυτόν τον τομέα, προέκυψε όταν αναρωτηθήκαμε, ποιες θα ήταν οι διαφορές στις επιδόσεις οχημάτων με ίδια χαρακτηριστικά (π.χ. ίδια ιπποδύναμη) αλλά με διαφορετικό αεροδυναμικό προφίλ. Αφού μελετήσαμε τις κατάλληλες φυσικές αρχές και κάποια μοντέλα εφαρμογής, καταλήξαμε σε συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση που έχει η μορφή των οχημάτων στον τρόπο με τον οποίο «συμπεριφέρονται». Όπως αναμέναμε, υπήρξε διαφορά στην ταχύτητα των σωμάτων, στην επιτάχυνσή τους αλλά και στην κατανάλωση των καυσίμων. Εργαστήκαμε σε περιβάλλον εικονικού εργαστήριου, χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό προσομοίωσης των συνθηκών που επικρατούν κατά την διάρκεια της κίνησης ενός οχήματος και εξετάσαμε την επίδραση του αέρα.
Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Δεληπορανίδης Γ., (Οκτώβριος 2010). Εργαστήριο Αεροδυναμικής, Τμήμα Οχημάτων. «Στοιχεία Αεροδυναμικής Οχημάτων», Τεύχος 1ο, σελ. 5-9 .
Ιωάννου Α., Ντάνος Γ., Πήττας Α., Ράπτης Σ., (2016). Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Γ’ Λυκείου, Αθήνα: Εκδόσεις ΙΤΥΕ «Διόφαντος», σσ. 94-99.
Wikipedia.org. Άρθρο «Αντίσταση (Μηχανική Ρευστών) »
Επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού Formula 1 «https://www.formula1.com» Ιστοσελίδα άγνωστου μηχανικού με συνεχόμενα ενημερωμένα άρθρα βασισμένα σε ανακοινώσεις και έρευνες εταιριών σχετιζόμενες με την Formula 1 «http://www.f1technical.net»
Formula 1 Dictionary, έρευνα άγνωστου συγγραφέα επιβεβαιωμένη από παγκόσμια αναγνωρισμένες εταιρίες παραγωγής αυτοκινήτων «http://www.formula1-dictionary.net»
Joseph Katz, «Race Car Aerodynamics: Designing for Speed (Engineering and Performance)» ISBN-13: 978-0837601427, 2nd Edition, 1996, Bentley Publisher
Most read articles by the same author(s)